fallback

Варна ще управлява шест обекта със статут на археологически ценности

Сред тях са Римските терми на Одесос и Варненският енеолитен некропол

14:45 | 28.10.15 г.

Община Варна получи правото да управлява за срок от 10 години шест имота със статут на археологически недвижими културни ценности. Това са терен от 291 дка в местността „Аладжа манастир”, Римските терми на Одесос, Римската баня, Епископската базилика на Одесос, Варненският енеолитен некропол и Княжеският манастир.

Държавните имоти бяха предоставени на общината днес с решение на Министерския съвет, съобщи пресцентърът на кабинета.

Целта е да бъдат опазени разкритите археологически ценности, да бъдат ускорени проектите за тяхното експониране и социализация и да бъдат организирани културни събития на открито.

Кабинетът предостави и имот на община Правец, който се намира в местността „Черковище” край село Разлив и е с площ от 6,7 дка, застроен с едноетажна сграда. Местната власт ще изгражди база за изнесени занимания и ще предостави алтернативни методи за работа с деца в риск, живеещи в социалните домове на територията на общината.

С друго решение офис на ул. „Алабин“ №38 в София, който досега е бил публична държавна собственост, се обявява за частна държавна собственост. Имотът се апортира в капитала на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
fallback