fallback

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка

Диков подава оставка и като член на борда на директорите на "Метрополитен" ЕАД

15:38 | 17.11.15 г. 5

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка след близо 10 години на поста. Той съобщи това на пресконференция в столичната Дирекция "Архитектура и градоустройство", предаде БТА.

Диков е подал молба до столичния кмет Йорданка Фандъкова да бъде освободен на 9 февруари 2016 г., когато навършва десетилетие на поста. До тогава ще се проведе конкурс за нов главен архитект на София, уточнява bTV.

Диков обяви, че е внесъл и молба да бъде освободен и от борда на общинската фирма "Метрополитен" ЕАД.

„Ще се занимавам с проектиране, преподавателска дейност и... журналистика, ако получа покана. До 9 февруари 2016 г. няма да подписвам спорни документи", обеща той.

В същото време Диков представи днес и приоритетните проекти в столицата през следващите години. „Досега строяхме главно в интерес на клиентите - молове и жилищни комплекси. Сега ще строим в интерес на производството в София", заяви главният архитект в оставка.

Петър Диков е главен архитект на Столичната община от 2006 г. и е назначен от тогавашния кмет на София Бойко Борисов.

През годините Диков често се е налагало да защитава спорни градоустройствени решения пред граждани, експерти и опозиция, които го обвиняваха в защита на частни интереси.

Така и преди местния вот един от въпросите към Йорданка Фандъкова беше дали ще запази главния си архитект, ако бъде преизбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
fallback