IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за 2,5 млн. лв. може да превърне Бузлуджа в монумент на времето

Бузлуджа има огромен туристически и финансов потенциал, вярва арх. Дора Иванова

07:49 | 20.11.15 г. 6
Проект за 2,5 млн. лв. може да превърне Бузлуджа в монумент на времето

"Бузлуджа не е бреме, а шанс и има огромен потенциал: морален, туристически, финансов", коментира пред БТА арх. Дора Иванова, която представи в Казанлък своята инициатива "Бузлуджа - паметта на времето".

Основна цел на инициативата е превръщането на паметника на Бузлуджа, известен като "Чинията", в монумент на националната историческа памет. Според изчисленията на архитект Иванова реализацията на проекта ще е на стойност 2,5 млн. лева. Две обиколки на монумента - хоризонтална и вертикална, ще предлагат своеобразното пътуване във времето назад, според проекта на Иванова.

Проектът "Бузлуджа - паметта на времето" е получил специалната награда на Камарата на архитектите в България. Арх. Дора Иванова се надява, че заинтересовани организации и общини ще приемат присърце проекта й и България ще може да съхрани за времето един от най-ценните си паметници, признат в света и намерил място в престижната световна класация на германското предаване "Галилео" на 33-те най-красиви изоставени места в света.

Арх. Иванова предлага преустройство на съществуващата сграда с възможно най-малка, но достатъчно архитектурна и функционална намеса, за я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от Античността до наши дни.

Концертна зала за 400 места със седалки, на които да бъдат изписани имената на заслужили за историята българи и с възможност да се дописват с нови във времето напред, предлага авторът на архитектурния проект. Предвидено е да има тъмен коридор като символ на робството и разрухата, 16 колони с изображенията на български владетели, на мястото на полуразрушените съществуващи сега. Панорамен асансьор и стъклена платформа, отвеждаща до открита панорамна тераса с гледка към съвременна България, са част от предложенията на арх. Дора Иванова.

Разработването на проект за съхраняването на паметника на Бузлуджа е дипломната работа в Техническия университет в Берлин на арх. Дора Иванова, защитена от българката с отличен.

Анализът на арх. Дора Иванова е показал, че от 520 кв. метра мозаечни пана във вътрешния кръг на паметника, разрушени са 20 кв. метра, а през 45 процента от времето, от създаване на паметника на Бузлуджа, монументът се руши. Проектирането на паметника е отнело 25 процента от времето, строителството - 15 на сто, а практическото му използване се равнява на 13 процента или само 9 години, сочи изследването й.

За осъществяването на проекта си 25-годишната Дора Иванова, възпитаничка на Техническия университет в Берлин, е създала фондацията "Проект Бузлуджа", чиято основна цел е набиране на средства за реализацията на проекта. Необходимото преустройство може да бъде финансирано по европейска оперативна програма, допълни тя.

Учредената фондация набира средства за предварителните дейности, необходими по изготвянето на проекта за кандидатстване по европрограмата. Такива са архитектурното заснемане и конструктивно обследване на рушащия се паметник, както и различни дейности по популяризирането на проекта. Около 50 хиляди лева са нужни за тази цел, каза арх. Иванова, която изрази и съжаление, че нищо от документацията по изграждането на паметника на Бузлуджа не е запазено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 3
pepince
преди 8 години
Дора Иванова, ще бъде чудесно да инвестирате лични средства във въстановяваването на това комунистическо недоразумение, вземете си го на концесия за 10 години и си събирайте вход от по 5-10 лв ако искате :) , данъкоплатците няма да ви плащат масрафа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 8 години
Има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 8 години
Има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 8 години
Има *** ,за които това не е диагноза а състояние.Та колко беше населението ( и т.н ) през най-мракобесния" период в БГ историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Вместо да се търси отговорност за пилеенето на народни пари за глупости - сега наново? Хайде не, няма нужда да помним мракобесния период в БГ историята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
А дано стане нещо! Пълно кощунство беше взривяването на мавзолея и унищожаването на многото паметници от социализма.Социализмът, харесваме го или не е част от българската история! Как да им обясниш на днешните деца, какво е кул към личността ако не може да им покажеш някъде многото паметници на Ленин или Димитров или мавзолеят. Как да докараш туристи в София, като унищожиха един от четирите мавзолеи на комунистически лидер в света? Можеше да се направи музей на тоталитаризма в който да се сложат всякакви интересни артефакти от тази епоха и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още