IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак спорове около концесията на плажа "Корал"

Гражданско сдружение обвини МРРБ в непрозрачност заради стартирани "на тъмно" процедури за концесия и наем, ведомството обещава да продължи с екоконцесията

19:02 | 15.01.16 г.
Пак спорове около концесията на плажа "Корал"

Нов скандал се завихри около плажа “Корал”. „Да запазим Корал” проведе днес нов протест в защита на плажа и обвини Министерството на регионалното развитие и благоустройството в непрозрачност заради обявена “на тъмно” процедура за концесия и едновременно с това – за отдаване под наем на плажа.

От ведомството пък обявиха, че ще продължат с нова процедура за екоконцесия на плажа, след като предишната беше отменена.

В момента плажът “Корал” няма нито наемат,л нито концесионер, коментира пред журналисти Мирослава Владимирова, директор “Концесии” във ведомството.

Усилията са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март т.г., каза още тя, цитирана от пресцентъра на министерството.

Тя припомни, че през миналата година МРРБ откри процедура за отдаване на морски плаж „Корал“ концесия със заложени екологични критерии. Тя бе проведена, но бяха открити несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията. Заради това процедурата беше прекратена.

Едновременно с решенията по прекратяване се взе решение и за откриване на нова процедура с още един, допълнителен критерий. Тази процедура е обжалвана, като делото е насрочено за 15 март т.г. във Върхолния административен съд, обясни Владимирова.

Паралелно със стартирането на концесионната процедура с оглед на това морския плаж да бъде осигурен с водно спасяване, да бъде почистван и да има медицинско обслужване, е стартирана и процедура за отдаване под наем. Заповедта обаче е обжалвана, обясни още Владимирова.

Наемната процедура се провежда по Закона за държавната собственост и няма екоизисквания. Наемът може да е за срок до 5 години, но в договора се записва, че договорът се прекратява при влизане на концесия в сила. През месец март, ако ВАС потвърди решението на КЗК, ние ще обявим нова концесия, посочи още тя.

Това означава, че след произнасянето на ВАС може да се направи нова екологична процедура. Ако тя влезе в сила, може да няма процедура за отдаване под наем, каза тя.

Гражданското сдружение настоява всички нови процедури за плажа да бъдат прекратени и да бъде обявена нова, прозрачна процедура за екоконцесия, както и отговорните за прекратяването на старата процедура длъжностни лица да бъдат наказани и разследвани от прокуратурата.

Сдружението припомня, че процедурата за екоконцесията беше стартирана след скандала със строителството на къмпинг “Юг”. След това Министерският съвет одобри плажовете “Корал” и “Делфин” да са еко плажове, а регионалното министерство отмени обявената процедура за отдаването им под наем.

През лятото на миналата година стартира процедурата за екоконцесията, но месец по-късно тя беше отменена заради уж открити грешки. През есента е подписана заповед за отдаване на “Корал” под наем при старите условия, посочват от сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още