fallback

Силен спад на строителната продукция през януари

Неактивният сезон потопява надълбоко и като цяло активното гражданско и инженерно строителство

14:00 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Неактивният строителен сезон е потопил надълбоко и без това затруднения строителен сектор.

През януари темповете на спад на строителната продукция рязко се засилват, като върху нея натежават както сградното строителство, така и гражданското и инженерно строителство, показват предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

През януари общата строителна продукция се понижава с 3,4% спрямо декември, когато отбеляза месечно понижение от 0,7%.

Годишното намаление на индекса на строителната продукция достига 10,7% спрямо 2,1% през декември.

Месечното понижение на индекса на строителната продукция се диктува от свиването на гражданското и инженерно строителство – 4,9%. Месечният спад на сградното строителство е 2%.

От годишните данни се вижда обаче, че въпреки месечните колебания, сградното строителство продължава да тежи най-силно върху строителната продукция. През януари то отбелязва годишен спад от 13%, докато гражданското и инженерно строителство бележат понижение от 8,1%.

Последната анкета на НСИ относно бизнес активността показа, че през февруари единствено оценките на предприемачите в строителството се влошават спрямо януари.

Месечното допитване на националната статистика сред ръководители на предприятия, опериращи в бранша, регистрира по-песимистични нагласи спрямо настоящото бизнес състояние на предприятията.

Същевременно обаче очакванията на строителните мениджъри както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 08.09.22 г.
fallback