fallback

София да стане зелен град, предлага новият главен архитект

Обвързана велосипедна мрежа, интегрирани спирки, буферни паркинги са сред приоритетите на Здравко Здравков

16:33 | 16.05.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Центърът на София да се насити с хора, а не с автомобили, планира новият главен архитект на София Здравко Здравков. Днес той представи приоритетите си като главен архитект на София на пресконференция в Столичната община, предаде БТА.

В основата на концепцията на арх. Здравков стои превръщането на София в зелен град чрез развитие на столицата в три основни направления. Първото е мобилност и промяна в модела на придвижване от врата до врата с лек автомобил. Това ще стане чрез изграждане на качествени трасета на обвързана велосипедна мрежа, която осигурява безопасност при придвижване в града.

Втората стъпка по думите на Здравков е развитие на градския транспорт чрез система от интегрирани спирки, които да обвързват всички видове наземен и подземен транспорт. Такава спирка има на Централна гара, а когато бъде завършена третата линия на метрото, ще има и в кв. "Горна баня". 

По думите на Здравков другата основна стъпка за обезсърчаване на столичаните за ползване на личните автомобили е изграждането на още буферни паркинги. Това ще позволи на хората да оставят автомобилите си в периферията на града и да се придвижат с градски транспорт до центъра. Целта е да се освободи историческият център за велосипедно и пешеходно придвижване, да се създаде нова градска култура за ползване на обществените пространства, които да се наситят с хора, посочи главният архитект.

Здравков планира да създаде в направлението "Архитектура и градоустройство" Звено за жилищна политика, което да продължи програмата за енергийна ефективност. Звеното ще се занимава и с изготвянето на система за определени цветови решения на сградите в централната градска част.

Здравко Здравков смята да организира "експертна банка" в помощ на работата на главния архитект за обслужване на инвестиционните инициативи на общината. В банката ще участват експерти, предложени от браншовите и неправителствените организации, които ще работят в полза на устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Главният архитект предвижда и промени в наредбата за обществените обсъждания. Подробните устройствените планове например ще бъдат видни на страницата на общината. Обществените обсъждания ще се правят в извънработно време, за да е удобно на гражданите.

Ще бъде създадено и Звено за опазване на недвижимото културно наследство. Здравков обясни, че от компетенциите на НАГ е с административни мерки да задължи собствениците да поддържат сградите в добро състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
fallback