fallback

Жилищният пазар у нас - отново под властта на продавача

Голямото раздвижване е концентрирано в големите градове, обясняват анализатори

14:46 | 18.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Продавачите отново диктуват условията на пазара на жилищни имоти у нас след кризата през последните години, когато пазарът беше "на купувача". Това сочат наблюдения на анализаторите на Societe Generale Експресбанк.

2015 г. беше най-силната за пазара на имоти от осем години по отношение на търсене и сделки, коментира на среща с медиите Милена Витанова, мениджър „Партньорства” в отдел „Индивидуално банкиране” в банката.

Голямото раздвижване обаче е концентрирано в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, обясни тя. Значително търсене се наблюдава и в Перник поради близостта му до София, както и в районите, от които много българи работят в чужбина, като например в Кърджали. Българите, работещи в чужбина, обикновено търсят апартамент в голям град, но и къща извън градовете, основно с цел да се върнат в страната, като сред тях има и група купувачи, които търсят имот за децата си.

От банката регистрират и вдигане на цените - през първото тримесечие на 2016 г. със 7-8%, като прогнозите им са за годишен ръст от поне 5% на качествените имоти в големите градове.

Близо 80% от желаещите да закупят жилище в България имат намерение да го ползват за имот за живеене, показва проучване на банката за обществените нагласи спрямо пазара на имоти и ипотечните кредити, представено днес пред медиите. 12% търсят имот за децата си, 4% - с инвестиционна цел, 3% - за отдаване под наем, а 1% - като ваканционен имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
fallback