IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата ще осигури 90% покритие на страната с кадастрални карти

В момента само 22% от България разполагат с кадастър

15:56 | 23.06.16 г.
Реформата ще осигури 90% покритие на страната с кадастрални карти

Около 90 на сто от територията на страната ще е покрита от кадастър с прехвърлянето на данните от Картата на възстановената собственост на земеделските земи. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри във Варна първата национална съвместна среща на екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на областните служби "Земеделие".

В срещата участва и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщават от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пред участниците в нея те представиха промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала.

Според Павлова и Танева реформата, която се извършва по отношение на създаването на единния кадастър, е предизвикателство за екипите на двете министерства, но е необходимост, която в годините дълго време е отлагана именно поради тежката задача това да се извърши.

Регионалният министър подчерта, че към момента само 22% от страната са покрити с кадастър.

Павлова обясни, че със законовите промени всеки гражданин ще може да получава информация на едно гише, независимо къде се намира. В бъдеще нито една общинска или държавна администрация няма да има право да изисква от граждани и фирми скици. Те ще се набавят по служебен път като част от стратегията за електронно управление.

Предвижда се и въвеждането на онлайн услуги, които да се ползват с електронен подпис.

Павлова допълни, че се предвижда и преминаване към система на т.нар. от нея „имотно ЕГН“, т.е. ще се въведе партида за всеки един имот.

Кадастърът ще е дигитален и всеки ще може да влезе и да види историята на даден имот, евентуални тежести върху него, както и предишните собственици. Това ще допринесе за опазване на неприкосновеността на частната собственост, коментира регионалният министър.

Преди да се влее в кадастъра, картата на възстановената собственост трябва да се изчисти от грешки, каза още Павлова.

Реформата в кадастъра ще се финансира с 12 млн. лв. безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 -2020 г. Проектът включва замервания, развитие на картата и изчистване на грешките, за да може да има верни данни в общия кадастър. Срокът му ще бъде две години.

Десислава Танева допълни, че това ще подобри обслужването и ще спомогне за по-справедливото и принципно прилагане на правилата на подпомагането в агросектора.

Тя съобщи, че 20 млн. правни основания са регистрирани по директните плащания за Кампания 2016 г. за 12 млн. имота. От тях над 81% са в картите за възстановена собственост и над 18% - в кадастралните карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още