fallback

ДНСК издаде 78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване в големи градове

Масирани проверки е имало в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе след разпореждане на Прокуратурата

13:30 | 29.11.16 г.

След разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка за незаконно строителство от Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) са издадени 78 заповеди за премахване на незаконни строителни дейности. Проверени са 4 267 жилищни сгради, информира Прокуратурата.

От институцията уточняват, че са се самосезирали по публикация в електронното издание „Правен свят“ и сигнали в други медии за незаконно надстрояване и пристрояване на строежи в столицата и големите градове в страната. В резултат ВАП е възложила на ДНСК проверка.

Регионалните отдели на Националния строителен контрол (РО НСК) са извършили проверки в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе за  незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони, без разрешение и в нарушение на ЗУТ.

Проверени са общо 4267 високи жилищни сгради.

За 3930 от блоковете не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкон над кота корниз 15 метра.

За 225 жилищни блока е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра.

От ДНСК са проверили собствеността, изискали са строителните книжа и са установили извършителите на строежите и правомерността на действията им.

За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория, е  установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. Проверките за тези сгради обаче са от правомощията на общинските администрации.

Съгласно ЗУТ за жилищните сгради високо застрояване с кота корниз 15 м, както и техните преустройства и надстроявания, когато засягат конструкцията, са строежи трета категория и промените без разрешение за строеж са незаконни. Те трябва да бъдат премахвани от органите на ДНСК и от кметовете.

В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 незаконни обекта. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение.

По разпоредена от Софийска градска прокуратура (СГП) проверка е установено, че в София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки.

На 23 ноември 2016 г. СГП е предложила на Столична община да се правят ежеседмични проверки на територията на столицата за незаконно надстрояване.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
fallback