IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата зона "Божурище" ще се разширява върху бивш военен терен

Имотът с площ 115 дка се прехвърля на „Национална компания Индустриални зони”

12:37 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Икономическата зона „Божурище“ ще се разшири през следващите години. На последното си заседание правителството в оставка отне военен имот с площ 115 дка в местността „Матерка” край с. Гурмазовоу, който ще бъде внесен като непарична вноска в капитала на „Национална компания Индустриални зони” ЕАД за разширяването на зоната, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Имотът ще послужи за осигуряване на терени за инвеститори и изграждане на прилежаща инфраструктура към зоната, посочват от пресцентъра на правителството.

Към момента общата площ на икономическата зона „Божурище“ е над 2,5 млн. кв.м. Тя е разположена на 15 км от центъра на София и на 23 км от летището в столицата, има директна връзка с жп мрежата, а в бъдеще в района се планира и изграждането на спирка на метрото.

Зоната е разположена на 5 км от магистралите за Гърция и Сърбия и на 30 км от магистрала „Тракия“.

В зоната се намират предприятията на "Бер-Хелла термоконтрол", „Клайммат“, мебелната верига JUSK, Оптикс, Мултивак и други.

С отделно решение Министерският съвет даде съгласието си Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, да продаде свои неоперативни имоти на Медицинския университет в града. Медицинският университет е заявил желание да придобие имотите чрез покупко-продажба. Министерството на образованието и науката не възразява да бъдат предприети необходимите действия.

С друго решение Министерският съвет даде съгласие за продажбата на недвижим имот, собственост на „Български пощи“ в Русе, който не е необходим и не се ползва за основната дейност на дружеството. Той се намира на ул. „Кула“ №2 в кв. „Долапите“ и ще бъде продаден чрез търг с тайно наддаване. Продажбата на неоперативни активи, собственост на дружеството, е част от политиката за понижаване на разходите и увеличаване на приходите му.

Правителството разреши едновременно намаляване и увеличаване на капитала на „Напоителни системи“ ЕАД. От капитала на дружеството се изважда поземлен имот с площ 20 дка в землището на с. Виница, област Шумен, които се предоставя безвъзмездно за управление на Министерството на земеделието и храните. Капиталът на „Напоителни системи“ ЕАД ще се увеличи със стойността на имотите, от собствени средства по баланса на дружеството.

По предложение на Междуведомствения съвет за управление на отнето имущество, Министерският съвет възложи на Националната агенция за приходите (НАП) да осъществи съответните правни и фактически действия и да продаде по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс имущество, отнето в полза на държавата с влезли в сила съдебни решения по осем случая.

Бившите казарми в Айтос правителството в оставка отне от Министерството на отбраната, за да ги предостави на общината. Намерението на местната власт е да ги използва за подобряване на инфраструктурата, за нуждите на спорта, образованието и културата, след като общинският съвет реши през 2016 г. да придобие имота. Премиерът в оставка Бойко Борисов е обещал на местната власт в Айтос да ускори процедурата по прехвърлянето на собствеността.

Правителството предостави безвъзмездно на община Белене терен на остров Персин за изграждане на парк-мемориал в памет на жертвите на тоталитарния режим, загинали в лагера на смъртта.

Имотът от 110 дка с шест построени в него сгради към момента се ползва от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. Идеята е да бъде използван за създаването на комплекс, който да почете паметта на хилядите българи, намерили смъртта си в лагера, създаден през 1949 г. за превъзпитаване на враговете на народа. Тя се подкрепя от обществен комитет, създаден от католическия свещеник Паоло Кортези през 2014 г.

Община Средец получава Военния клуб, който се намира на ул. „Д. Благоев“ №16 в общинския град. Помещенията ще се използват за изпълнението на културни прояви, военно-патриотична дейност и създаването на музейна сбирка.

На община Димитровград се прехвърля собствеността върху четири спортни обекта – зала „Младост“, комплексите „Миньор“ и „Раковски“ и площадка „Миньор“. Това ще позволи на местната власт създаде повече възможности на жителите за практикуване на физически упражнения и спорт.

Правителството намали капитала на „Рибни ресурси” ЕООД с правото на собственост върху имот и го прехвърли безвъзмездно на община Варна. Целта е да се реализира проект на местната власт за скатно залесяване на брега, изграждане на детски площадки, зони за отдих и атракциони. С осъществяването на проекта ще се даде възможност и за каботажно плаване и осъществяване на връзка по вода между квартал „Аспарухово” и Морска гара – Варна, и за рибарски цели.

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот в местността „Широкия рът“ край с. Вакарел, община Ихтиман. Имотът включва триетажна административна сграда със застроена площ 215 кв. м, представителен ловен дом „Арамлиец“ със застроена площ 218 кв. м и помощни помещения. Те не служат за изпълнение на функциите на териториално поделение „ДЛС Арамлиец” и са престанали да имат качеството на имот публична държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още