fallback

Светлин Наков: По-малко държава е по-добре

Държавата не може да управлява проект като София тех парк, твърди създателят на Софтуерния университет

08:46 | 20.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В „София тех парк“ има концептуални грешки, a най-голямата е, че го управлява държавата.

Това мнение изказа в интервю за технологичното седмично шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria предприемачът и създател на Софтуерния университет Светлин Наков.

Начинът да се оправи тази екосистема според предприемача е отдръпване на държавата, но не напълно, разбира се. „Смяна на мениджмънта с частен и концесиониране от доказани българи, които да намерят и управляват бюджета, а печалбата и заплатите им да са обвързани с успехите – създадени от тях работни места, привлечени инвестиции, патенти и т.н.“.

Наков подкрепя в голяма част казаното по-рано по отношение на технологичния парк от основателя на Walltopia Ивайло Пенчев. Припомняме, че през последните дни той изрази своето разочарование от развитието на проекта и невъзможността да изпълни инвестициите, които е планирал. Впоследствие икономическият министър Теодор Седларски смени мениджмънта и назначи за директор Асен Николаев Ненчев.

„По-малко влияние на държавата е по-добре, защото тя не знае какво прави“, поясни Наков. 

Неслучайно според него успешни са тези сектори, в които държавата не е намесена, например IT сектора. От друга, страна там, където държавата е силно въвлечена, нещата не вървят – здравеопазване, образование, транспорт в държавната му част, каза още създателят на Софтуерния университет.

„Това нещо (София тех парк, б. ред.) не може да работи ефективно, ако го управлява държавата. Начинът да се реши проблема е намерен вече. Кой управлява фондовете за иновации на Европейския съюз – компании като LauncHub и Eleven, управлявани от доказали се частни предприемачи. Трябва да се направи конкурс и да се даде напр. за десет години под концесия на върнали се например от Силицевата долина българи, които да докарат опита от там. Това трябва да се управлява от частни хора, а държавата да не се меси“.

По думите му Софтуерният университет е бил поканен да се премести в София Тех Парк, още когато той се е управлявал от Елица Панайотова. Но от парка са предложили на предприемача  не толкова добри условия, а пазарни цени, на които той е можело да се нанесе в която и да е офис сграда, дори в центъра на града.  

Цялото интервю вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 09.09.22 г.
fallback