fallback

Сдружение „Недвижими имоти“ с нов опит за законово регламентиране на сектора

Сдружението преди години беше подготвило законопроект за брокерската дейност, но така и не намери поддръжник, който да го внесе в парламента

20:18 | 06.04.17 г. 2

Националното сдружение „Недвижими имоти“ отново отваря темата за законовата регламентация на дейността на брокерите на имоти.

Сдружението преди години беше подготвило законопроект за брокерската дейност, който предизвика тежки спорове в сектора и така и не намери поддръжник, който да го внесе в парламента.

След неколкогодишно затишие регламентацията и регулацията пак са на дневен ред. Организацията отново предлага създаването на професионална Камара, която да управлява съответните професионални регистри и да следи за спазването на нормативната уредба.

Предлагат се и дефиниции за отделните участници на пазара, които да залегнат в бъдещия закон, както и условията, на които те трябва да отговарят, за да могат да бъдат вписани в регистрите и да упражняват професията.

Предложенията ще бъдат подложени на широка дискусия в бранша, така че да се оформи единно мнение за бъдещата регулация или регламентация.

Агент, брокер и агенция

Сдружението предлага въвеждането на три основни понятия, с които да се дефинира дейността и отговорностите на основните участници на посредническия пазар.

Агенцията е юридическото лице, което обединява агентите и брокерите чрез съответните договори за трудова заетост – било то граждански, било то трудови или други. Така на практика се елеминират от пазара самостоятелните играчи.

Агенцията трябва да се управлява от брокер – лице с минимум 3 години опит на пазара на имоти, което притежава и необходимия професионален ценз за упражняване на тази дейност.

Брокерът ръководи дейността на агентите, които работят за агенцията. Те изпълняват помощни функции и нямат специфичен професионален опит, работят под ръководството на брокери и могат да станат брокери след 3 години стаж и полагане на изпит.

Професионален регистър

Предвижда се бъдещият професионален регистър, който ще се управлява от професионалната Камара, да се състои от 3 модула – един за вписване на агенциите, втори за брокерите и трети – за агентите.

Задължително условие за вписване на агенция в регистъра ще е сключването на задължителна застраховка професионална отговорност. Предстои да се обсъди какъв срок е най-удачно да се даде за вписване след приемането на закона за брокерската дейност – дали да е 6-месечен, или 3-месечен с 6-месечен гратисен период за изпълнение на изискванията от агенциите, които не отговарят на всички от тях.

За брокерите и агентите се предвиждат минимални изисквания за образование и квалификация, така че да подлежат на вписване, както и различни декларации за доказване на опит.

Камара

Сдружението предлага Камарата да се учреди от всички агенции за имоти, които са упражнявали дейност в последните 3 години. Освен това асоциацията представи и проект на нов етичен кодекс за брокерите. Приемането му беше отложено обаче с цел доизчистване на текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
fallback