fallback

Нови купувачи на пазара на имоти в София - инвеститори търсят цели жилищни сгради

На пазара на луксозни имоти излизат млади хора, чиито изисквания обаче се разминават с предлагането

21:46 | 24.04.17 г. 1

На пазара на имоти в София се оформя нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала, сочат наблюдения на брокери от консултантската компания за имоти от висок клас Unique Estates.

Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар. Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5 – 6%. Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура.

„Този тип настаняване е много популярен в Европа, докато на нашия пазар все още е слабо развит. По тази причина и предлагането на подобни имоти е ограничено, но ние виждаме потенциал и възможност за добра доходност“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Спецификата при такива сгради е, че включват основно апартаменти с една спалня и ограничен брой по-големи жилища. Тъй като на пазара липсват сгради с подобно разпределение, вариант е преустройството на имоти в строеж. Преговори с инвеститори в подобни проекти вече са в ход и през следващите тримесечия се очаква приключването на подобни сделки.

Пазарът през тримесечието

Традиционно началото на годината е по-слабо в сравнение с останалите периоди и първото тримесечие на 2017 г. не прави изключение като запитвания и брой сделки. В сравнение с началото на 2016 г. се наблюдава лек спад в запитванията за огледи, но броят на приключените за периода продажби нараства, посочват от компанията в свой тримесечен анализ.

През първото тримесечие търсенето на луксозни имоти остава предимно за жилищни нужди, но покупките с инвестиционна цел набират скорост. Данните на Unique Estates показват, че такива са около 40% от сделките с луксозни имоти. Подобна е картината в масовия ценови сегмент, но при различно съотношение.

При липсата на добри инвестиционни алтернативи жилищните имоти и в частност луксозният клас се разглеждат от много купувачи като добра възможност за защита на спестяванията им. Продължаващият плавен ръст на цените също дава сигурност, че моментът е подходящ за покупка, а ограниченото предлагане, особено в сегмента на новото строителство, е стимул за бързи решения при наличие на подходяща оферта. 

Тези ефекти се подсилват и от все по-добрата разпознаваемост на София като дестинация за уикенд и градски туризъм благодарение на ръста на нискотарифните полети. Туристите, ползващи low-cost авиокомпании често са и клиенти на резервационни системи от типа на Airbnb и това разширява инвестиционните възможности на жилищния пазар.

Цени, търсене и предлагане

Въпреки засиления предприемачески интерес към луксозното строителство предлагането остава слабо. Повечето проекти още са в строеж, а някои – дори на етап покупка на парцел. По-засилено предлагане на луксозно ново строителство се очаква към края на годината, което ще даде отражение на пазара през 2018 г.

През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент остават стабилни с очаквания за годишен ръст в рамките на 5%. Повечето сделки се сключват на офертна стойност или при максимум 5% отстъпка. Единични са продажбите на по-висока от исканата от продавача цена, като това се наблюдава само в случаи на много търсени имоти, които рядко излизат на пазара.

Вече споменатото засилено търсене на апартаменти с инвестиционна цел е характерно за растящ пазар, какъвто в момента е софийският. За разлика от 2015 г., когато сделките с къщи и апартаменти бяха почти поравно, сега покупките на апартаменти имат ясно изразен превес.

Преобладават купувачите с бюджет до 200 хил. евро, търсещи основно ново строителство. С възстановяването на пазара се връща и интересът към покупки в чужбина, като вече има сделки с луксозни имоти в Халкидики, Гърция.

От страна на продавачите има известно отдръпване от пазара, свързано с очакването, че след 6 месеца ще могат да реализират имотите си на по-висока цена. По тази причина някои собственици временно спират жилищата си от продажба, но това не е работещ подход.

„Един стар апартамент няма как да струва повече след 6 месеца или година, когато се очаква предлагането да нарасне и на пазара да излязат много съвременни и функционални решения. В условията на засилена конкуренция тогава имотът им може дори да струва по-малко отколкото в момента“, коментира Весела Илиева.

Нейният съвет е тези продавачи да използват добрия пазарен момент и да реализират имотите си сега, вместо за изчакват евентуален ръст на цените.

Тренд 30+ срещу 60+

Бързо растящите индустрии като технологиите и финансите доведоха

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
fallback