fallback

Сделките с имоти през първото тримесечие са на най-ниско ниво от началото на 2012 г.

Периодът традиционно е слаб за пазара, но и сделките "на зелено" са най-активни в момента, а те не се отчитат никъде и може да се очаква рязък ръст след месеци

08:15 | 28.04.17 г. 7

Сделките с имоти в България през първото тримесечие на годината са на най-ниско ниво от първите три месеца на 2012 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Обяснението за слабия резултат са две. От една страна, традиционно периодът януари-март всяка година е най-слабият за пазара. От друга страна, новото строителство – особено в София и по-големите градове, вече е по-предпочитано от купувачите, докато в предходните години, когато пазарът се пробуждаше и особено около банковата криза заради КТБ хората търсеха основно готови жилища, включително и на вторичния пазар.

Все по-често купувачите на имоти сключват сделки „на зелено“ дори на ранен етап от проектите. Тези договори не се отразяват никъде, т.е. може да се очаква рязък ръст на вписванията през някои от следващите тримесечия, когато сградите започнат да се въвеждат в експлоатация и сделките да се вписват официално. 

През първото тримесечие на 2017 г. са сключени общо 37 061 сделки с имоти. За последно подобна стойност е имало през първите три месеца на 2012 г. - 35 821 сделки. Това представлява спад от 7% спрямо последното тримесечие на 2016 г. и 13,8% на годишна база.

Сключените ипотеки през първото тримесечие са малко над 12 хил., като намаляват с 225 спрямо последните три месеца на 2016 г., но се увеличават с почти 27% спрямо първите три месеца на 2016 г. Ръстът също може да се обясни със сделките „на зелено“, част от които се финансират и с банков кредит по определена схема, но и с продължаващите активни рефинансирания заради по-ниските лихви.

В София през първото тримесечие са сключени малко над 5 хил. сделки с имоти, което е с 40,4% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 2% по-малко на годишна база. При ипотеките обаче тенденцията е подобна на националната – за тримесечието се отчита спад от 28,4%, но на годишна база увеличението достига почти 29%.

В Пловдив и Варна сделките с имоти през първото тримесечие са относително стабилни в сравнение с миналата година, но при ипотеките отново има годишен ръст – съответно 36,2% и 25,7%.

В Бургас сделките също намаляват, но годишният ръст на ипотеките достига 21,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 11.09.22 г.
fallback