IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на Каварна, Балчик и Шабла протестират заради ограничения в Натура 2000

23 хил. дка земи и 440 кв. км морска акватория ще бъдат засегнати, твърдят недоволните

10:31 | 04.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Жители на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест, съобщи БНТ.

Те настояват да бъде отменена заповедта на Министерството на околната среда и водите, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство в имотите, които попадат в зона Натура 2000. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те се заканиха да блокират със земеделска техника община Каварна.

Според протестиращите зоните Натура 2000 в Крайморска Добруджа не отчитат реалното състояние на имотите и наличието на защитени видове в тях. 

Недоволните смятат, че с обявяване на Натура зони в голяма част от акваторията на Черно Море ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари без да им се дава алтернатива.

Заповедта засяга големи територии в трите общини, заяви пред БНТ Димитър Канариев от асоциация Българско Черноморие пред сградата на община Каварна, където се събраха протестиращите.

„Как можем да си представим Добруджа без земеделие, ще пострада туристическият бранш, рибарите няма да ловят риба“, твърди той. Според него се отнемат права и собственост без никакви компенсации.

23 хил. дка земи и 440 кв. км морска акватория ще бъдат засегнати. Собствениците са около 25 хиляди от трите общини, изчисли Канариев.

Йордан Господинов от асоциацията БГФИШ заяви, че проблем се очертава за едромащабния риболовен флот или 142 кораба.

Голяма част от морето ще бъде в Натура 2000, там ще бъде забранено траленето и драгирането, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още