fallback

Кабинетът планира да обнови 42 хил. жилищни сгради в следващите 25 години

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от МРРБ нова жилищна стратегия

21:36 | 27.04.18 г. 2

Правителството планира да обнови близо 42 хил. жилищни сгради в следващите 25 години. За сравнение до момента са санирани около 1 000 сгради в цялата страна за две години. Това обяви заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Националната програмата за обновяване на жилищата у нас ще продължи, но със съфинансиране от собствениците при обновителните дейности, уточнява тя. Според нея "така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд".

Не е ясно обаче какъв е размерът на самоучастието.

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май, пише в съобщението от МРРБ. Оттам обаче не уточняват кога ще бъде публикуван документът, въпреки че това се очакваше още в края на 2017 г.

Знае се само, че се предвижда да бъде изготвена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат. Приоритизиране на инвестирането на публичните средства, данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България са сред предвидените в стратегията приоритети.

Според Малина Крумова се планира и разработване на механизъм за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
fallback