fallback

Имотният пазар в България попадна в балансиран период

Офертите, които не са продадени, са малко, а цените на имотите са под тези от 2008 г., коментира от Luximmo Finest Estates

11:36 | 15.06.18 г. 7

Навлизаме в много спокоен и балансиран период, в който предлагането отговаря на търсенето и нямаме излишък на пазара на имоти. Това каза Невена Стоянова, управляващ директор на „Luximmo Finest Estates“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Обявените оферти, които не са продадени, са много малко, като цените на предлаганите имоти все още са под тези от 2008 г., заяви Стоянова. 

„В момента най-много се търсят апартаменти, които са в близост до метростанция. Апартаментът, който се търси в масовия сегмент, е, ако е с една спалня – 60 квадратни метра, ако е с две спални – 90 квадратни метра. /.../ Говорим за цени от 850-1200 евро на квадратен метър в София“, обясни Стоянова.

В по-луксозния сегмент се търсят жилища с все по-просторни квадратури. Цената започва от 1200 евро на квадратен метър. „Средно за апартаментите таванът е до 2000 евро на квадратен метър./.../ Крайната цена зависи, но започва от 250 000 евро нагоре“, отбеляза експертът. 

Една от причините много жилища да стоят необитаеми е, че в България данъците за недвижими имоти са много ниски. Така много хора не се нуждаят да продават имотите си, а просто да ги притежават. Що се отнася до ваканционните имоти, при закупуването на масовите има голяма промяна в последните години, каза Стоянова.

„Няма вече масово купуване от руснаци, купуват се основно от българи, които искат да инвестират във ваканционен имот, защото бюджетът им не е достатъчно голям за имот в София“, коментира тя.

Стоянова добави, че българският купувач винаги е имал голям интерес към придобиване на имоти в чужбина, и по-специално към Гърция, където инвестицията е добра.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
fallback