fallback

И необитаемите апартаменти ще получават сметка за вода

ВиК операторите предвижат поскъпване на водата от 2 до 5% в следващите 5 години

09:26 | 25.09.18 г. 7
Автор - снимка
Създател

Собствениците на жилища, които не са обитавани и за тях е декларирано, че нямат потребление, вече ще получават сметка за вода, каза пред БНР инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

От 28 ВиК оператори половината са заложили поскъпване в петгодишния бизнес план между 2 и 10%, заяви инж. Иванов.

Той се опасява, че при забавяне в  приемането на плановете (които се одобряват от КЕВР – бел. р.) ще последва  още по-голямо оскъпяване. Причината е, че водните дружества трябва да предвиждат не само инвестиции, но и заплати на служителите си. 

Днес омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия за формирането на сметките за вода. Това е следствие жалбите на потребителите заради начисляването на разход за общо потребление в жилищните блокове.

Освен това регионалното министерство пусна за обществено обсъждане нова наредба, която предвижда тежки санкции при кражба на вода и също така сметката за потреблението в общите части да се разпределя по равно.

"Аз съм привърженик на пропорционалното разпределение, но надделяха мненията за разпределение по равно. Дискусията по въпроса продължава“, каза Иван Иванов.

Според председателя на Асоциацията по водите често проблемите със сметките  идват от това, че някои апартаменти не предоставят достъп, други нямат водомери, има и разминаване в точността на различните уреди, а и случаи на  предумишлено манипулиране на водомерите.

„Етажната собственост би трябвало да бъде малко по-ангажирана", отбеляза Иван Иванов. "Тези, които не обитават или не предоставят достъп и са декларирали, че нямат потребление, вече ще получават сметка.

Ще бъдат принудени да дават по-голяма възможност за отчетност. Трябва да има контрол върху измервателните устройства, поне веднъж годишно да се дава достъп", подчерта инж. Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
fallback