fallback

Бул."Витоша" остава сред лидерите по ръст на наемите в Европа

Цените на софийския булевард са нараснали с 4% през четвъртото тримесечие на 2018 г. и вече достигат 52 евро на кв. м

16:33 | 31.01.19 г. 2

Снимка: Архив Ройтерс

Средните наеми на търговски обекти на столичния булевард „Витоша“ са продължили да растат и през четвъртото тримесечие на 2018 г. и вече достигат 52 евро на кв. м, сочи докладът „ДНК на недвижимите имоти“ на консултантската компания Cushman&Wakefield, чийто партньор за България е консултантската компания Forton. 

Наемите на централната улица в София са се покачили с 4% през четвъртото спрямо третото тримесечие на 2018 г., а годишният ръст достига 8,3%. Доходността обаче намалява с 25 базисни пункта както на тримесечна, така и на годишна основа и достига 8%, сочат данните на Forton. Булевард „Витоша“ е на трето място както по тримесечен, така и по годишен ръст на наемите сред изследваните от компанията 46 централни улици в големи градове в Европа.

„Шанз-Елизе“ в Париж остава най-скъпата улица на Стария континент със среден наем от 19 хил. евро на кв. м, сочат данните на Cushman&Wakefield.

По данни на Forton наемите на офис площи в централните части на София се запазват без промяна през четвъртото тримесечие на ниво от 15 евро на кв. м. Доходността също остава непроменена на ниво от 7,75%. За годината наемите отбелязват ръст от 11,1%, като отстъпват само на централния бизнес квартал в Барселона, където скокът е достигнал 15,2%, и на централната част на Берлин, където наемите са се увеличили с 13,8%.

Наемите на индустриални и логистични имоти в София също задържат нивото си от 4 евро на кв. м през четвъртото тримесечие, а доходността намалява с 50 базисни пункта на годишна основа до 8,50%, показват данните на Forton.

Пазарите на бизнес имоти в Европа са запазили положителната си тенденция в повечето страни и за повечето видове имоти през четвъртото тримесечие, сочат данните на Cushman&Wakefield.

“Офисният и логистичният сектор бяха основните двигатели на растежа през четвъртото тримесечие, както и през цялата 2018 г. На европейско равнище ръстът на наемите на офис площи се ускори до 2,6% на годишна основа. Това е най-голямото годишно повишение за последните пет години. Ръстът на наемите в логистичния сектор също достигна най-големия си годишен ръст от над десет години с 2,3%“, коментира Найджъл Алмънд, ръководител на отдел „Анализ на данни“ в Cushman&Wakefield.

“В същото време наемите в сектора на търговските площи отбелязаха спад от 0,1% през тримесечието. Това обаче е подобрение спрямо спада от 0,4% през третото тримесечие и достатъчно, за да тласне годишния ръст на наемите на положителна територия през 2018 г.“, допълва Алмънд.

Доходността от бизнес имоти в Европа продължава да се свива, като най-голямо движение отново е регистрирано при логистичните имоти. Тя е намаляла с 20 базинси пункта през четвъртото тримесечие заради силното търсене от инвеститорите и повишаването на наемите. Доходността от офис площи се е свила с още шест базисни пункта, а при търговските площи е намаляла само с два базисни пункта, сочат данните на консултантската компания.

Будапеща е единственият пазар сред изследваните 46 града, който отбелязва ръст на наемите и свиване на доходността при всички видове имоти през четвъртото тримесечие, подкрепена от силната икономика и търсене от страна на наематели и инвеститори. Наемите на търговски площи в града са нараснали със 7,1% през четвъртото тримесечие благодарение на силния растеж на реалните доходи, потреблението и нарасналата популярност на търговските улици, стимулирана от туризма. Наемите на логистични площи са се повишили за седмо поредно тримесечие с 2,4% благодарение на растящите разходи за строителство и ограничените наличности.

На пазара на офис площи в Европа не е отчетен спад на наемите на нито един от разглежданите пазари, а на 15 от тях е регистриран ръст през четвъртото тримесечие начело с Глазгоу (6,7%), Барселона (3,9%) и Брюксел (3,3%). При логистичните имоти близо половината от наблюдаваните пазари отчитат годишен ръст. Само за четвъртото тримесечие най-силно са се повишили наемите в Дъблин (5,3%), Лондон (3,3%), Москва (2,9%) и Будапеща (2,4%). При търговските площи на 80% от наблюдаваните пазари наемните равнища остават стабилни, а ръст е отчетен само в Будапеща (7,1%), София (4%), Рим (4,3%), Барселона (1,8%), Лийдс (2%) и Манчестър (1,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
fallback