IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Вноската за кредит е равна или по-ниска от сумата за наем

Има ли спад при наемите и дали хората предпочитат да изплащат ипотека, коментират Александър Гергов и Сима Тодорова

13:11 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Експерти в бранша на недвижими имоти очакват 30% спад на цените на апартаментите под наем. Причината е, че много от обитателите им сега са направили инвестиция на зелено в покупката на жилища.

"За мен беше очаквано, имайки предвид ръста на строителството. Хората с по-малки доходи предпочитат да изплащат ипотечен кредит. Вноската за кредит е по-ниска от сумата за наем", посочи управителят на имотна агенция Александър Гергов в Bulgaria ON AIR и коментира, че се застроиха доста комплекси около София и става все по-модерно да се живее в предградие след Околовръстното шосе.

По думите му в кв. "Манастирски ливади" продължава да се строи с високи темпове. Такова строителство има и в "Кръстова вада", "Малинова долина" и "Витоша". Гергов подчерта, че в тези квартали обаче има проблеми с урбанизацията.

Консултантът по недвижими имоти Сима Тодорова каза, че не се наблюдава генерален спад в наемите, тъй като там винаги има текучество.

"Нашата статистика показва, че около 45% са сделките за наем за двустайни апартаменти и около 20% за тристайни. Хората със семейства преценяват, че е равносилно да внесат наема си като вноска по ипотечен кредит", обяснява тя.

Тодорова коментира още, че не се отчита нарастване на цените на имотите. Пазарът е стабилен, сключват се сделки, като сред най-желаните райони в София са централната част, "Лозенец" и "Младост". "Ваканционните имоти не са в пика си", отбеляза Сима Тодорова. С това мнение се съгласява и Александър Гергов.

Гледайте видео материала с цялата дискусия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още