fallback

Депутати предлагат задължително категоризиране на имотите в Airbnb и Booking

За нарушителите са предвидени глоби

20:27 | 25.11.19 г. 7

Снимка: Архив Ройтерс

Туристически услуги само за категоризирани места за настаняване да могат да се предлагат в електронни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, HomeAway, Rentbyowner и групи във Facebook. Това предвиждат предложени поправки в Закона за бюджета, който беше приет на първо четене от парламента в средата на ноември.  Измененията са внесени от председателя на парламентарната бюджета комисия Менда Стоянова и от съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.

Вносителите смятат, че поправките са наложителни заради бума на търсенето и предлагането на апартаменти за краткосрочен наем в различните електронни платформи през последните години. Според тях тази дейност по същество представлява предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, но в повечето случаи без спазването на Закона за туризма, който я регламентира. 

Поправките предвиждат частни лица да могат да извършват хотелиерски услуги в апартаменти за гости, ако те не са част от обитавано от тях жилище в жилищна сграда, както и в къщи и стаи за гости, когато са част от обитаваното им жилище, но за да могат имотите да се предлагат онлайн, те трябва да бъдат категоризирани.

Вносителите посочват, че и сега в Закона за туризма съществува изискване за категоризация на апартаментите и стаите за гости като места за настаняване от клас Б, като тя се извършва от кмета на съответната община. Категоризираните места за настаняване получават удостоверение и табела, които се поставят на видно място в обекта. По този начин мястото за настаняване се легитимира пред потребителите на услугите, както и пред конкурентите и органите на обществения ред.

Според Стоянова и Симеонов целта на предложените поправки не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи, а да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги, проследимост на икономическите резултати и удовлетвореност на потребителите.

Промените предвиждат собствениците на некатегоризирани туристически обекти, които се предлагат в електронна платформа, да се наказват с глоба от 500 до 5000 лв. За фирми е предвидена имуществена санкция от 1000 до 10 хил. лв.При повторно нарушение размерът на глобата ще скача от 5000 до 8000 лв. за физически лица и от 10 хил. до 15 хил. лв. за фирми.

Ако собствениците на некатегоризирани туристически обекти извършват системни нарушения, министърът на туризма ще има право да изиска от председателя на Софийския районен съд да разпореди на доставчиците на електронни услуги да спрат достъпа до съответните интернет страници. Съдът ще трябва да се произнесе по искането в срок от 72 часа. Доставчиците на електронни услуги ще трябва да спират достъпа до интернет страниците с обекти в нарушение до 24 часа след публикуването на разпореждането на съда.

Собствениците на отдавани под наем имоти в електронни платформи ще имат три месеца след влизането в сила на закона, за да ги  категоризират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
fallback