fallback

ИПК "Родина" вече е в историята

Ще бъдат предложени варианти за инвестиция в проект, който ще прoмени съвременния архитектурен облик на столицата

16:44 | 26.04.20 г. 18

Сградата на ИПК "Родина" беше взривена днес малко пред 10 часа сутринта, съобщи БНТ. Бетонният мастодонт, който повече от четвърт век стоя незавършен вече е в историята, като високата част на сградата беше взривена поетапно. 17-етажната сграда беше взривена чрез дистанционен механизъм.

По-ниската сграда от комплекса за сега остава. Най-вероятно тя ще бъде разрушена по механичен начин, а не с взрив.

При контролирания взрив експертите са заложили експлозиви на първите четири етажа, за да падне бетонната конструкция в желаната посока. Операцията приключи успешно за няколко секунди.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

ИПК „Родина" бе разрушена чрез съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата изпълнител „Дени Специал" ЕООД иподизпълнител „Хидрекс" ООД. 17-етажната сграда бе разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми.

„Предстои разчистване на терена, за да го подготвим за бъдещи инвестиции. Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция. Имотът е с чудесна локация, на важен булевард в София. Искаме да направим възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради и нещо красиво за града - за живущите в столицата и нейните посетители. Проект, който ще прoмени съвременния архитектурен облик на столицата. Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме", коментират от ръководсктвото на фирма "Изток плаза инвест", собственик на терена в съобщение до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
fallback