fallback

Ще се окажат ли идните месеци „стрес тест“ за имотния пазар у нас?

След два месеца на пауза, физическа дистанция и икономически спад, все още не е ясно какво ще стане след лятото, коментира инж. Пламен Андреев

18:06 | 16.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В близките месеци имотният пазар ще бъде подложен на „стрес тест“, който ще покаже разликата между качествения и посредствения продукт. Това заяви инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс Инвест“ на конференцията BalREаct 2020: #Action in crisis.

„Близките месеци имотният пазар ще бъде подложен на „стрес тест“, който ще покаже разликата между качествения и посредствения продукт, между устойчивото жилище и конвенционалната „масовка“, между професионалните предприемачи и „търсачите на бързи пари“ в строителството и имотите. Критерии за „теста“ – „поведение“ на цените, брой на сделките в различните категории имоти и брой ипотечни кредити, отпуснати от банките за периода. Анализирайки тези данни, на всеки ще му стане ясно състоянието на пазара и потенциала за успех на различните проекти“, коментира той.

Според инж. Андреев все още не е ясно как ще се развие пазарът след лятото. По думите му ефект се очаква да има най-вече на пазара в средния и нисък клас имоти с проекти за максимална разгъната застроена площ (РЗП) и брой жилища.

„След два месеца „COVID пауза“ физическа дистанция и икономически спад, все още не е ясно какво ще стане след лятото. Икономическите последствия от здравната криза, промените на пазара на труда, тотално променената бизнес и инвестиционна среда е възможно да се отразят най-вече на пазара в средния и нисък клас имоти с проекти за максимално РЗП и брой жилища. В такава обстановка, през пазарните сътресения, по-конкурентни ще бъдат проектите с устойчива концепция, създадени с мисъл за здравословни условия на живот, гъвкави функционални решения и виталност в дългосрочен план.“, каза той.

Инж. Андреев прогнозира и промени във функционалността на жилищата.

„Все повече жилището ще приема и допълнителни функции – както за работно място на родителите, така и за образованието на децата. Това ще наложи промени както във функционалността и площите, така и по отношение на микроклимата му – чистотата на въздуха, екологично отопление и охлаждане, ослънчаване и др. Нови изисквания ще има и към технологичното и комуникационно обезпечаване, към FM и услугите, които сградният мениджмънт може да предоставя на живущите.“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 11.09.22 г.
fallback