fallback

Пандемията не успя да удари сериозно имотния пазар

Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%

17:48 | 10.09.20 г. 2

Пазарът на имоти в страната е жив независимо от пандемията и кризата. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%. Това каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". 

По думите му 18% спад за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти в за първото полугодие на годината. "За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим", поясни Ганев. 

За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди. Подобно е положението и в другите градове, посочи той.

Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за четири години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.

"Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина, и те също закупуват имоти или дават под наем", каза още Ганев.   "Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отчитат се и малко по-ниски цени на наемите", посочи Ганев.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
fallback