fallback

Колко струва строежът на къща в крайните квартали на София?

Придобиването на урегулиран поземлен имот е най-изгодната инвестиция в терени, твърдят архитекти

09:06 | 12.10.20 г. 2

Бюджетът за строителство на еднофамилна къща в крайните квартали и периферните райони на София е най-често между 200 и 300 хил. лв. А проектирането и строителството по груби сметки излиза минимум 1000-1200 лв./кв. м за къща с площ 150-200 квадрата. Това обясниха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria арх. Кунчо Цилков, създател на студио „м2 Архитектура“, и арх. Иван Иванов, управител на студио „Дидпроект“.

Двамата архитекти имат реализирани десетки проекти за еднофамилни къщи. Те коментираха основните стъпки при строителството на къща, както и необходимия бюджет за всеки етап. 

От думите им става ясно, че първата стъпка е придобиването на терен, като цените са в широки граници и зависи дали мястото е на север или на юг от София. По данни на сайта Imoti.net в района на с. Бистрица декар урегулиран парцел може да струва 60-80 хил. евро, докато в с. Кътина, в подножието на Стара планина, 1000 кв. м могат да се купят и за 20 хил. евро.

По-евтиният вариант е покупката на неурегулиран поземлен имот /НУПИ/ с последваща регулация, но арх. Цилков и арх. Иванов препоръчаха придобиването на урегулиран поземлен имот /УПИ/. Така парцелът ще излезе по-скъп, но ще се спести процедурата по регулация, която може да отнеме година и половина – две, обясниха експертите.

Другият съвет на архитектите е да се наеме главен изпълнител за строежа, вместо възложителят сам да договаря изпълнители за различните етапи на строителството.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
fallback