IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водеща компания за индустриални имоти в Европа разширява присъствието си у нас

CTP придоби фабрика в Пловдив и новопостроен склад на Околовръстния път в София

16:31 | 09.09.21 г.
<p>
	CTPark Sofia West.&nbsp;<em>Снимка: CTP</em></p>

CTPark Sofia West. Снимка: CTP

Нидерландско-чешката компания CTP е финализирала две стратегически придобивания в България в рамките на двегодишен план на стойност 300 млн. евро за разширяване на присъствието си в страната ни, съобщава компанията на сайта си.

През август CTP е придобила фабрика с площ от 11 500 кв. м в Пловдив от водещия германски доставчик на автомобилни части „Вили Елбе“. Сделката предвижда продажба и обратно наемане на площите и е първата стъпка на CTP към развитието на мрежа от индустриално-логистични паркове у нас.

В края на август компанията е придобила и новопостроен склад с площ от 31 200 кв. м заедно с офис сграда с площ от 4 хил. кв. м на Околовръстния път в София. И двете сгради са отдадени под наем дългосрочно на хърватската компания „Обрико“, която е един от големите дистрибутори и доставчици на логистични услуги у нас.

„Сделката с централата на „Орбико“ е забележителна не само заради важния нов клиент и значителен размер на сделката, но и защото този обект е органична част от нашия проект CTPark Sofia East и споделя едни и същи адрес и инфраструктура“, коментира Владимир Гюрджиев, ръководител на CTP България.

„Сега вниманието ни е насочено към началото на строителството на първите ни сгради в CTPark Sofia East и CTPark Sofia West. И двата парка са на първокласни локации на Околовръстния път в града и близо до големи транспортни коридори. CTPark Sofia West вече получи разрешение за строеж и планираме да започнем строителството на първите 40 хил. кв. м до края на септември. Разрешението и началото на строителството на първите 27 хил. кв. м от CTPark Sofia East е планирано за октомври“, допълва Гюрджиев.

През 2020 г. CTP придоби склад с площ от 14 461 кв. м до летище София, който беше отдаден под наем на датската компания DSV. Строителството на разширение с площ от 15 хил. кв. м за DSV започва през октомври.

Към момента CTP притежава 470 хил. кв. м в България на три локации в София с потенциал да изгради 225 хил. кв. м брутни отдаваеми площи. Компанията планира още придобивания на терени в други големи градове в страната, става ясно от съобщението на сайта ѝ.

„CTP има над 700 международни клиенти, които правят бизнес в региона, и получаваме все повече запитвания за България от тях“, казва Ремон Вос, главен изпълнителен директор на CTP. „Освен това, тъй като CTP е единственият институционален индустриален дивелопър в страната, регистрираме силен интерес и от местни компании. Проектите в София и Пловдив се вписват съвършено във визията ни за изграждане на висококачествени индустриално-логистични паркове, които са с добра локация за обслужване на големи градски райони и стратегически логистични хъбове. Планираме да установим мрежата си от паркове на стратегически локации в България”, допълва Вос.

CTP е сред петте водещи компании в Европа за строителство на индустриални имоти и най-голямата в Централна и Източна Европа с над 6,6 млн. кв. м логистични площи. Тя има присъствие в девет страни. Компанията цели да разшири портфейла си с площи до 10 млн. кв. м до края на 2023 г. В края на март тази година CTP се листна на фондовата борса Euronext в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още