IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ: Дължимите пари за ремонт и поддръжка на пътища трябва да бъдат изплатени

Възлагането на дейности по ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа на практика е спряло и има притеснения за зимното почистване на пътищата

16:40 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Парите, които дължи държавата за изпълнените и приети дейности от пътно-строителни фирми, трябва да бъдат платени. За съжаление, все още търсим законовия начин това да се случи. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков на среща с представители на Българска браншова камара „Пътища“, Камара на строителите в България и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, съобщава пресцентърът на регионалното министерство.

В разговора участие взеха и заместник-министър арх. Иван Шишков, както и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД. Срещата е била проведена заради неразплатени средства към пътно строителни фирми за извършени дейности по договори за текущ ремонт и поддръжка.

В рамките на тази година ще намерим начин, по който да разплатим осигурените от служебното правителство в закона за бюджета още 100 млн. лв. и те ще отидат при вас, които вършите истинската работа на пътя, увери Граматиков.

В момента има затруднения с плащанията по всички задължения, свързани с текущи ремонти, тъй като въпреки изчерпания бюджет на АПИ на пътните фирми са възлагани дейности от предишното ръководство на агенцията, стана ясно по време на дискусията.

Обсъдена е била и подготовката за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, като участниците са се обединили около мнението, че с общи усилия проблемът трябва да бъде разрешен.

По-късно днес ръководството на Българската браншова камара "Пътища" и представители на Камарата на строителите в България проведоха среща и с президента Румен Радев, на която присъства също служебният министър на финансите Асен Василев. 

На срещата Радев изтъкна необходимостта от изсветляване на целия поцес по провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и разплащане на задълженията към фирмите в пътния бранш. 

Президентът подчерта, че практиката на предишното управление с постановления на Министерски съвет системно да се заобикаля Законът за държавния бюджет трябва да бъде прекратена. Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат „чисти“, да има лоялна конкуренция, а договорите да се сключват на реалната им стойност. Държавният глава призова и за преустановяване на практиката стойността на сключен договор след вече проведена обществена поръчка да се надвишава в пъти с включването на нови и нови дейности.

„Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят устойчиви решения за разрешаване на проблемите“, заяви още Румен Радев. Президентът открои и необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, така че да бъдат ясни средствата, които ще бъдат отделяни за пътно-строителна дейност през годината, както и за поддържането и почистването на пътищата.

По време на срещата представителите на ръководството на Браншова камара „Пътища“ подчертаха, че натрупаните огромни задължения от страна на държавата към фирмите от пътно-строителния бранш създава голямо напрежение в сектора. Те изразиха готовност за ползотворен диалог със служебното правителство за намирането на решение в тази насока.

По думите им възлагането на дейности по ремонт и поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, практически е спряло и при наличието на дебат по отношение на действащите договори и забавените разплащания, ако скоро не се намери решение, зимното почистване на републиканската пътна мрежа би създало притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още