fallback

Д. Машев: Традиции в строителството със слама и глина стават еко технологии

Иновациите са конопена вата, изолация от слама, суха еко боя, разказа предприемачът и специалист по строителна химия

11:09 | 08.11.21 г. 7

Ново поколение устойчиви материали се радват на силен интерес в страни с традиции в екологичното строителство като Германия, Франция, Белгия и Нидерландия. На българския пазар те липсваха, но ще навлязат интензивно, като се използва потенциала на материали като слама и глина за изолация. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Машев, предприемач и специалист по строителна химия.

Експертът поясни, че става въпрос за глинени мазилки, сухи еко бои, изолации от коноп и от слама. „Фирмите производители на тези материали отбелязват 30-40% годишен ръст на продажбите“, каза Машев.

Той посочи и как страната ни се вписва в процеса на производство на материали за еко строителство.

„Българи отглеждат индустриален коноп в Румъния, след което изнасят суровината за Нидерландия и там се произвежда конопена вата. Тя има много по-добри топлоизолационни свойства от каменната вата и продуктите от полистирол, обясни той какви са тенденциите в еко материалите за строителство.

Машев информира, че е част от екип, който разработва сламени изолационни панели, каквито вече се произвеждат и в други страни от Европейския съюз.

„Основното предимство на изолацията от слама е, че за производството й е нужно малко енергия. България има огромен потенциал да се превърне в производител на устойчиви строителни материали предвид развитието на земеделието в последните години“, смята той и напомни, че високите цени на електроенергията и на природния газ водят до поскъпване на конвенционалните строителни материали.

„Бурното развитие на екологични материали ще доведе до оптимизиране на производството и спад в себестойността. В един момент цените на устойчивите материали ще се изравнят с тези на стандартните и това ще бъде стимул за използването им от архитекти, строители и собственици“, прогнозира експертът.

Машев се надява конвенционалната производствена система да се революционизирана, за да има устойчиво строителство.

Той посочи сухите еко бои, които са най-бързо навлизащият еко материал на пазара. Те се продават в прахообразен вид и се разреждат преди боядисване. Експертът даде пример с фабрика за шоколад, която е използвала еко боя за производствените помещения, тъй като стандартната боя влияела на вкуса на шоколада.

Какви са международните инициативи за устойчиво строителство? Как европейският зелен пакт променя бизнеса? Кои са стимулите за използване на екологични материали? Може ли индивидуално да направиш еко среда в собственото си жилище?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
fallback