IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на цимент у нас е намаляло леко, но пазарът остава силен

Повишаването на цената на тока и вносът от Турция подлагат на натиск българските производители

18:53 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Търсенето на цимент в България е намаляло с 2,5% през пандемичната 2020 г., но остава с 14% над нивата от 2017-2018 г. Повишаването на цената на електрическата енергия и вносът от Труция обаче подлагат на натиск местните производители. Това стана ясно по време на медийно събитие с ръководители на "Титан България", един от най-големите производители на цимент у нас. 

Причината за спада в търсенето на цимент са намалелите инвестиции в офиси и туристически обекти в резултат на пандемията. Циментовата индустрия е получила подкрепа от жилищното строителство, което продължи да се развива добре през миналата година, но някои от големите инфраструктурни проекти са започнали да се изпълняват по-късно през годината и това забавяне не е било наваксано през 2021 г.

Адамантиос Францис, генерален директор на "Титан България", съобщи, че  повишаването на цената на тока е увеличило с 40% производствените разходи на компанията. Тя не е успяла да поеме последното увеличение и 60% от нарасналите разходи през тази година са били прехвърлени към клиентите. "Цените на циментовите продукти в България обаче са най-ниските в ЕС, а през последните десет години не са били увеличавани", изтъкна Францис. 

Той посочи, че пиковете в цената на енергията са засегнали компанията много сериозно, тъй като енергийните разходи са основен компонент в производството на цимент. "Ако вземем 2020 за референтна година, през тази година цената на енергията се удвои наред с разходите за гориво. Надяваме се, че цените на енергията ще се нормализират през второто тримесечие на следващата година“, коментира Францис и допълни, че 2022 г. също ще бъде трудна като изминаващата година. 

Производителите на цимент у нас са подложени на натиск и от вноса на по-евтин продукт от Турция. „Вносът на цимент е сериозен проблем за нас и за България и то не защото продуктът, който предлагат конкурентите ни, е по-ефективен от българския, а защото те идват от страни със сериозни субсидии на производството и в същото време не трябва да се съобразяват с изискванията да спазват европейското законодателство за намаляване на въглеродните емисии. Това явление се нарича изтичане на въглерод и България е много по-уязвима към него от другите европейски страни“, каза Францис.

Въпреки лекия спад в сектора на циментопроизводството у нас „Титан България“ отчита силна година с приходи от малко над 47 млн. евро и печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на стойност близо 8,7 млн. евро. Обемът на продажбите на компанията в България и в чужбина е намалял с 4,4% спрямо 2019 г., а приходите от продажби са се свили с 3,2%. През миналата година тя е направила инвестиции за 3 млн. евро.

„Титан България“ е част от международната група Титан, която работи в няколко региона и има 118 години опит в производството на цимент и строителни материали. Групата произвежда годишно 27 млн. тона цимент и циментови материали. У нас „Титан“ придоби завода в с. „Златна панега“ през 2004 г. Към момента тя разполага с 12 кариери за добив на пясък, чакъл и трошен камък. Към края на 2020 г. пряко наети в компанията са 260 души, а освен това тя си сътрудничи с близо 150 постоянни служители на подизпълнители.

В циментовия завод в Златна панега суровините се натрошават, смилат и изпичат в две пещи за производството на клинкер, който впоследствие се смила и смесва с добавки, за да се произведе цимент. На територията на завода се намира и инсталация на дъщерното дружество „ГАЕА-Зелена алтернативна енергия“ ЕАД за производство на преработено инженерно гориво, което компанията използва като алтернативно гориво в пещите си. „Титан България“ управлява и пет производствени бази за бетон в София и Пловдив, както и един бетонов възел.

Производството на цимент има висок въглероден отпечатък заради химическите реакции, които участват в процеса, и изгарянето. Компанията си поставя амбициозни екологични цели, включително постигане на пълна въглеродна неутралност до 2050 г. в унисон със Зелената сделка на Европейския съюз.

Само през тази година тя е успяла да намали въглеродните си емисии с 4%, а 33% от горивната смес за двете пещи в завода в Златна панега са алтернативни горива, от които 31% въглероднонеутрална биомаса. Компанията е успяла да оползотвори 101 хил. тона отпадъци в циментовото производство, с което е заместила почти същото количество природни горива и суровини. „За нас беше приоритет да използваме отпадъци, образувани в България, за да помогнем за опазването на българската природа и да поддържаме местните доставчици“, изтъкна Францис.

В рамките на усилията за ограничаване на въглеродния си оптечатък тя е продължила и тенденцията за намаляване на съдържанието на клинкер в цимента при запазване на качествените му характеристики, а 50% от нуждите ѝ от вода се покриват с рециклирана вода. Оползотворяването на стари автомобилни гуми се е запазило на нивото от 2019 г. и е осигурило както топлинна енергия, така и елементи като желязо и силиций, които играят важна роля в производството на циментов клинкер.

През 2020 г. „Титан България“ е завършила няколко проекта за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии, които включват както технологични мерки за оптимизиране на използваните суровини и горива, така и модернизация на съществуващото оборудване. В края на годината тя е инвестирала в нов вторичен шредер, с което очаква да увеличи производствения си капацитет и да оползотворява по-големи обеми отпадъци през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още