IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по ръст на сделките с жилища през 2021 г.

Повечето страни членки, за които са налични данни, отбелязват покачване на сделките спрямо 2020 г.

11:40 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на второ място в ЕС по ръст на сделките с жилища през 2021 г. с годишно покачване от 39%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Сред 16-те страни членки на съюза, за които са налични данни, само Испания е регистрирала по-голямо увеличение на сделките с жилища от страната ни през миналата година в размер на 39,3%.

След България се нареждат Унгария с ръст от 22,9% и Ирландия с 22,2%. Жилища Жилища

Миналата година броят на сделките с жилища е нараснал в повечето страни членки, за които са налични данни. Това се случва след спада в почти всички страни през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

Само две страни членки на ЕС са отчели спад на сделките с жилища през миналата година – Нидерландия (-3,2%) и Люксембург (-0,8%).

Ръстът на броя на сделките през 2021 г. следва спад през 2020 г., когато въведените мерки за блокада заради COVID-19, особено през второто тримесечие на 2020 г., доведоха до временно спиране на активността на имотните пазари в някои страни, припомня Евростат.

Миналата година беше най-силната за сделките с имоти у нас от кризата през 2008 г. насам. По данни на Агенцията по вписванията общо за годината в страната са изповядани 248 хил. сделки с имоти, което представлява ръст от 21,4% на годишна база. В данните на агенцията обаче влизат сделки с всякакви видове имоти, не само с жилища, откъдето идва и разминаването с Евростат.

Тази година също започна силно за имотния пазар в повечето големи градове у нас, но през второто тримесечие ръстовете на много места се забавиха. В София броят на вписаните сделки остана почти непроменен на годишна база, а в градове като Стара Загора, Русе и Плевен дори беше отчетен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още