IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще дава жителство на чужди инвеститори в имоти

Законът, в който е заложена мярката, е одобрен от парламента и ще важи за период от 5 години

11:11 | 23.04.13 г.
Гърция ще дава жителство на чужди инвеститори в имоти

Гърция ще предлага жителство на инвеститори от държави извън Европейския съюз (ЕС), които закупят или наемат имот на стойност над 250 хил. евро, съобщи AFP.

Инициативата, която вече е гласувана и в парламента, е в отговор на силното търсене от страна на арабски, китайски и руски инвеститори.

Законът ще е в сила за период от пет години, като се предвижда този срок да може да бъде удължаван. Подобни мерки в миналото са предприемани и в Унгария, Испания и Португалия.

Според закона собствениците или наемателите, техните съпрузи и деца на възраст под 18 г. ще могат свободно да пътуват, но не и да работят, в Шенгенската зона за период до 3 месеца.

Гърция е в рецесия за шеста поредна година, а тежките данъци осакатиха строителната индустрия, която преди бе един от стълбовете на икономиката. Половин милион заети в сектора загубиха работата си, а над 12 хил. компании бяха принудени да преустановят работа.

Според условията на спасителния заем на Гърция от ЕС и МВФ, който спаси страната от фалит, тя трябва да събере 2,6 млрд. евро от продажба на активи през тази година. Освен контролни дялове от държавни предприятия, голям броя държавни имоти също се предлагат под наем или за продажба, включително министерски сгради и имоти на консулства в чужбина, припомня AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още