IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул започва строителството на най-голямото летище в света

Строителството на съоръжението ще глътне около 10 млрд. евро, като първоначално ще може да обслужва 90 млн. пътници годишно, а впоследствие до 160 млн.

20:23 | 20.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Истанбул започва строителството на най-голямото летище в света

Турското правителство подписа споразумението за изграждането на третото летище край Истанбул, което ще бъде най-голямото в света, съобщават световните агенции.

Съоръжението ще се строи от консорциум от 5 компании, оглавяван от Limak Holding AS. В него участват още компаниите Mapa, Kolin Insaat и Cengiz Insaat.

Процедурата за строителството на летището беше обявена в началото на тази година. Оферти се приемаха до началото на май.

Строителят на летището, освен, че ще го изгражда, получава и правата да бъде негов оператор за 25 години.

Строителството на съоръжението ще глътне около 10 млрд. евро, изчислява турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Годишният му капацитет се предвижда да бъде 150 млн. пътници, а целта е до средата на 2020 г. той да бъде увеличен до 160 млн. пътници годишно, но след като започнат да функционират всички 6 писти, съобщава Wall Street Journal.

Държавата поема ангажимента да гарантира нивата на трафика през летището, както и на тарифите за определен период от време.

Първата фаза на проекта се очаква да бъде приключена 42 месеца след подписването на споразумението. Първоначалният капацитет на летището след приключването на първия етап от строителството се планира да бъде 90 млн. пасажери.

Интерес към съоръжението имаха още турската компания IC Ibrahim Cecen Yatirim Holding AS заедно с германския оператор на летища Fraport AG. Двете компании оперират летището в Анталия.

Очаква се новото летище на Истанбул да осигури 100 хил. работни места. Само със строителството обаче ще са заети малко над 5 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
kranc_mk
преди 10 години
Хубава статиика, ама има доста грешки и неточности. Проекта е за 25млрд долара и е най-голямата поръчка в историята на Турция, както и че проекта ще се строи до 2040 година. Страница 19 е посочен календарния план за строителство. Имат 2 години за наблюдаване на птици. Ето ви тръжната процедура за проекта.http://***.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/istanbul_3_havalimaniCED_Raporu.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още