IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на бъдещата най-висока сграда в света

Планира се небостъргачът да бъде довършен през април следващата година

15:51 | 22.07.13 г.
Започна строителството на бъдещата най-висока сграда в света

Започна строителството на Sky City – бъдещата най-висока сграда в света, която се намира в покрайнините на китайския град Чънша, провинция Хънан. Стойността на проекта е около 5,25 млрд. юана, съобщава британският вестник Telegraph.

Джан Юе, председателят на борда на директорите на строителят на небостъргача Broad Group, съобщи, че се планира строежът  да бъде завършен през април следващата година.

Сградата ще бъде висока приблизително 835 м. Сегашният шампион - Burj Khalifa в Дубай - е висок 828 м.

В момента четири от деветте най-високи сгради в света се намират в Китай, а една – в Хонконг, допълва изданието.

Плановете за строителството на Sky City са амбициозни, дори и за Китай. Небостъргачът ще е на 202 етажа, отделно ще има и 6 подземни нива. Общата площ на пространството в него възлиза на над 1,05 млн. кв. м.

В сградата ще има жилища, училища, шопинг центрове, театри и кина, дори и болница. Планира се вътре да бъде изградена и „вертикална ферма“, в която да се произвежда храна за над 30-те хил. обитатели.

Според Джан Юе хората не искат да се качват на влакове или да шофират дълго, за да стигнат до работното си място. „Заради Sky City трафикът ще намалее с около 2 хил. коли, тъй като обитателите на сградата могат да намерят всичко, от което имат нужда, там, където живеят“, коментира той.

Досега строителството на небостъргача беше отлагано на няколко пъти въпреки обещанията на правителството за подкрепа на мегапроекта. Първоначалните планове предвиждаха сградата да бъде довършена през март тази година.

Припомнете си в галерията как изглежда проектът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още