fallback

Дубай вдига таксата върху сделките с имоти

Мерките на правителството да стимулира по-дългосрочни стратегии на местния пазар на имоти са напълно оправдани, коментират анализатори

15:13 | 07.10.13 г. 3

Нагорещеният пазар на имоти в Дубай очевидно прегрява, дори и според управляващите, пише CNBC. В неделя правителството на емирството започна да налага двойно по-високи такси за сделките с имоти, като ги увеличи от 2 на 4%.

Промените са в сила за имоти с пълноправна собственост (freehold) - популярна опция за инвестиции сред чуженците.

За последната една година цените на имотите в Дубай скочиха драстично, а МВФ неотдавна посъветва местните политици да обмислят допълнителни законодателни мерки за ограничаване на прекомерното поскъпване на пазара.

Ник Маклийн, управляващ директор на CBRE, е на мнение, че балансът между купувачите, които са крайни потребители и онези, които са краткосрочни спекуланти, е силно нарушен. Затова според него мерките на правителството да стимулира по-дългосрочни стратегии на местния пазар на имоти са напълно оправдани.

Редица експерти се съмняват, че бурният ръст на цените е устойчив. Те се опасяват, че може да се повтори балонът, който се спука с  трясък през 2008/2009 г. и почти докара Дубай до състояние на неплатежоспособност.

Според Jones Lang LaSalle евентуален по-бавен растеж на цените в крайна сметка ще е по-полезен за емирството.

Новите мерки няма да бъдат прилагани в Dubai International Financial Center (DIFC) - свободна зона в сърцето на града, където таксите върху сделките са на ниво 3,5%. Въпреки повишението ставката от 4% остава ниска спрямо редица други нововъзникващи пазари като Турция, Индия и Южна Африка, отбелязва CNBC.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
fallback