IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече чужденци се оглеждат за имоти в Испания

Т. нар. "златна виза" дава жителство на граждани на държави извън ЕС, ако похарчат за имот минимум 500 000 евро

10:16 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанското източно крайбрежие до Аликанте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанското източно крайбрежие до Аликанте. Снимка: Ройтерс

Чуждестранни купувачи купуват все повече имоти в Испания, сочат данни на Генералния съвет на нотариусите, цитирани от онлайн изданието Property Wire.

През второто тримесечие чужденците са купили 14 593 жилища в Испания или с 23% повече спрямо същия период на миналата година. Хората, които не живеят в страната, са придобили с 43% имоти повече на годишна база, докато при чужденците с испанско жителство увеличението е само с 4%.

Според Марк Стъклин от Spanish Property Insight тези данни са в противоречие с официалните статистики на Департамента по жилищните въпроси, според които хората без испанско жителство допринасят за много малка част от чуждестранното търсене. "Ако попитате който и да било агент на имоти в Испания, който продава на чуждестранни купувачи, той ще Ви каже, че повечето им клиенти не са жители на страната, като в много случаи техният дял достига 80%", коментира той. 

Според държавните изчисления през второто тримесечие на 2013 г. чужденците без испанско жителство са закупили едва 1086 имота в страната в сравнение с 5000 през същия период на 2006 г. "Няма съмнение, че броят на чуждестранните купувачи се е свил в сравнение с пика, но се съмнявам в официалната разбивка между купувачите с испанско жителство и тези без жителство", допълва Стъклин.

Според него една от причините за разминаването между данните на нотариусите и държавната статистика, която също използва тези данни, може би се крие във факта, че в държавните регистри се вписват само сделките от хора без жителство, докато нотариусите регистрират и двата вида. Освен това регистрите броят продадените имоти, докато нотариусите броят купувачите.

"Така че ако една британска двойка, живееща в Аликанте и класифицирана като жител, купи жилище там, нотариусите я броят като двама чуждестранни купувачи с жителство, докато в регистрите те изобщо не фигурират като чуждестранни купувачи", обяснява експертът.

Данните на нотариусите показват, че броят на белгийците без испанско жителство, които купуват жилища в Испания, е нараснал със 78%, при французите скокът е със 70%, при германците - с 35%, а при британците - с 25%. По отношение на търсенето броят на белгийците се е покачил с 42%, следван от мароканците с ръст от 40%, руснаците с 21%, французите с 8% и германците с 5%.

Въпреки че делът на британците на пазара продължава да се свива до 15% спрямо 39% през четвъртото тримесечие на 2007 г., те все още са най-голямата група купувачи, следвани от французите с 11%, руснаците с 9% и германците и белгийците с по 8%.

Най-голямо е увеличението на продажбите на чужденци в Мурсия - с 43%, следвана от Андалусия с 37% и Валенсия с 32%.

Очаква се продажбите на чуждестранни купувачи да нараснат още повече през четвъртото тримесечие благодарение на въвеждането на т. нар. "златна виза", която дава жителство на граждани на държави извън ЕС, ако похарчат за имот в Испания минимум 500 000 евро. Според експерти тази виза вероятно ще се хареса на купувачите от Русия, Китай, Близкия и Далечния изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още