IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс влезе в испанската строителна компания FCC

Гейтс е вторият най-голям акционер във фирмата, която строи Дунав мост ІІ, след като купи 6% от акциите й

11:36 | 23.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Бил Гейтс влезе в испанската строителна компания FCC

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс направи сериозен залог за възстановяването на строителния сектор в Испания. Той вече е вторият най-голям акционер в закъсалата заради кризата строителна компания FCC, съобщава FT.

Компанията е продала 6 на сто от своите акции на фондове, свързани с Гейтс, за 113,5 млн. евро. Цената за една акция е 14,86 евро – с 4,5% по-ниска спрямо цената на затваряне от понеделник.

Говорител на Бил Гейтс потвърди инвестицията, но не дава повече подробности.

Най-големият акционер в строителната компания остава наследницата Естер Копловиц с дял от 53,9%.

След съобщението на компанията акциите й поскъпнаха с близо 10 на сто вчера до 17,2 евро за лот. В днешната сесия засега се отчита отстъпление с 2,4% до 16,56 евро за брой. За последната 1 година обаче акциите на компанията са поскъпнали с над 63%.

Испанското правителство също се възползва от новината и побърза да обяви, че инвестицията е в резултат от нарастващото доверие в испанската икономика. Наскоро Мадрид повиши очакванията си за растежа през следващата година и дори очаква икономиката да излезе от рецесията.

Най-големите строителни компании в Испания станаха символ на кризата в страната, след като се спука имотният балон след края на ерата на евтините и лесни кредити. Строителните фирми бяха принудени да продават активи на безценица, за да рефинансират дълговете си.

FCC в момента преговаря с кредитори за рефинансиране на 5 млрд. евро банков дълг. За първото полугодие компанията отчете 607,6 млн. евро загуба, след като по същото време на миналата година регистрира 53,4 млн. евро печалба.

Компанията успя да преориентира дейността си и да си осигури повече поръчки от чужбина. Тя успя да спечели и голяма поръчка за строителството на участък от метрото в Рияд, Саудитска Арабия. В България фирмата отговаряше за строителството на Дунав мост ІІ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Никъде не влиза, а го вкарват. Щеше да влиза ако имаше избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още