IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece продава звеното си за недвижими имоти

Банката е близо до сделка с компанията за частен капитал Invel Real Estate

13:09 | 18.11.13 г. 1
National Bank of Greece продава звеното си за недвижими имоти

National Bank of Greece (NBG) - най-големият кредитор в страната, е близо до сделка за продажбата на мажоритарен дял от поделението ѝ за недвижими имоти Pangaia. Купувач е компанията за частен капитал Invel Real Estate, съобщава Ройтерс, като се позовава на двама банкери, пожелали анонимност.

Продажбата е част от мерките за преструктуриране на банката, целящи да засилят капиталовата ѝ база.

"Споразумението ще бъде сключено до 10 дни. Invel ще придобие около 66% от Pangaia за над 600 млн. евро," твърди един от банкерите. По думите му Invel ще плати част от сумата в брой, ще внесе капитал под формата на имоти, а останалата част от сделката ще бъде финансирана със заем от NBG.

Холандската Invel бе учредена през март 2013 г. с цел да се възползва от възможности на пазара на имоти в Европа, като предлага на инвеститорите да съинвестират в сделки. Един от съинвеститорите в сделката с NBG ще бъде BSG Real Estate, контролирана от израелския бизнесмен Бени Стайнмец.

NBG ще запази контрола върху управлението на Pangaia за период от пет години. Заемът от NBG пък ще бъде обезпечен с имотите, внесени от Invel в капитала на компанията за имоти, разкриват още източниците.

Портфейлът от имоти на Pangaia включва офис сгради, клонове на NBG и други имоти, придобити неотдавна от местната агенция за приватизация. Според един от източниците има вероятност до 2015 г. Pangaia да се листне и на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Егати гръцката схема. Купувача ще финансира покупката със заем от продавача :O И как точно това засилва капиталовата база?Единственото за което се сещам е, че ако оценката на фирмата за имоти е да кажем 300 млн. а купувача изтегли заем за 600 Млн. от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още