IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай премоделира урбанизацията

Потокът от хора се пренасочва към по-малките градове

13:26 | 19.11.13 г.
Китай премоделира урбанизацията

Решението на Китай да премахне системата за регистрация на домакинствата – т. е. жителството, на етапи, като започне от по-малките градове, вероятно ще пренасочи урбанизацията към някои трето- и четвърторазрядни градове, посочва се в доклад на Fitch Ratings, цитиран от Ройтерс.

Експертите смятат, че пренасочването на потока от хора трябва да бъде извършено по строги правила, за да се ограничи рискът от повторение на стресовите ситуации, които преживяха най-големите градове в страната.

Ако се окаже успешен, процесът постепенно ще проработи в полза на строителните фирми, фокусирани върху пазара на жилища в по-малките градове, посочват от рейтинговата агенция.

Предлага се системата за жителството да бъде премахната постепенно, като се започне от градовете в префектурите. Ограниченията в големите градове ще бъдат запазени, за да може властите да контролират размера им и темповете на разрастване.

От Fitch Ratings отбелязват, че китайското правителство трябва да пренасочи урбанизацията от първостепенните и второстепенни градове, за да преодолее предизивкателствата за социалната стабилност в тези населени места. Сред тях са упорито високите цени на жилищата, въпреки въвеждането на строги ограничения за покупка на имоти.

Освен това много от тези градове страдат от проблеми с транспорта и инфраструктурата, чието решаване също ще отнеме време.

Още по-тревожен е фактът, че все повече хора от средната класа не са склонни да търпят влошаващото се качество на въздуха и водата.

Урбанизацията ще продължи да е гръбнакът на икономическия растеж в Китай още поне две десетилетия. Целта на страната е да увеличи дела на градското население от 52% до 70%. В краткосрочен план това ще запази сегашните високи нива на инвестиции в материални активи, основно в жилища и инфраструктура.

В дългосрочен план урбанизацията ще предизвика пребалансиране на икономиката в полза на икономика, крепяща се на потребителите, посочват от Fitch Ratings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още