IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери притискат собствениците на хотели в САЩ в търсене на висока доходност

Акционерите усещат, че моментът е добър за сделки и за търсене на възможности, според анализатор

14:16 | 19.12.13 г.
Акционери притискат собствениците на хотели в САЩ в търсене на висока доходност

Собствениците и операторите на хотели в САЩ попадат под засилващия се натиск на инвеститорите, които настояват за по-висока възвръщаемост от смятаните за по-слаби компании, пише Bloomberg.

Strategic Hotels & Resorts Inc., която притежава JW Marriott Essex House в Манхатън, е под натиск от Orange Capital LLC да обмисли продажба, за да се възползва от нарастващите цени. Morgans Hotel Group Co., оператор на бутикови имоти, е станала „мишена" на милиардера Рон Бъркъл. Chatham Lodging Trust миналия месец отхвърли оферта за придобиване от водещ инвеститор и обмисля допълнителни ходове.

Компаниите, притежаващи хотели, са сред най-добре представящите се американски тръстове за инвестиции в имоти през тази година на фона на нарастващите цени на имотите. Hilton Worldwide Holdings Inc., която е собственост на Blackstone Group LP, миналата седмица набра 2,35 млрд. долара в рекордно първично публично предлагане (IPO) за сектора.

В търсене на сделки инвеститорите агресивно преследват компаниите, които отчитат по-слаби резултати или пък притежават висококачествени активи.

"Акционерите усещат, че моментът е добър за сделки и за търсене на възможности", коментира Нихил Бала, анализатор от FBR & Co. "Всичко може да се промени много бързо, ако настъпи забавяне в индустрията. Така че според тях сега е подходящият момент", допълва Бала.

Активизмът сред акционерите като цяло набира скорост, включително във фирми като Apple Inc., Microsoft Corp. и Procter & Gamble. Активите, управлявани от активистки фондове, са скочили до 89 млрд. долара през третото тримесечие на годината спрямо 32 млрд. долара през 2008 г., показват данни на Hedge Fund Research Inc.

Индексът на Bloomberg, който следи тръстовете за инвестиции в хотели, е нараснал с 20% от началото на тази година, докато индексът за тръстовете за инвестиции в имоти като цяло е почти без промяна.

Цените на хотелските имоти са се увеличили с 40% към последното тримесечие спрямо минимума, отчетен през 2009 г., сочат данни на Real Capital Analytics Inc. Цените са на рекордни нива в градове като Бостън, Атланта, Сан Франциско и Хюстън.

Тръстовете за инвестиции в имоти като Strategic и Chatham са обект на особено силен натиск за продажба на активи, тъй като те се търгуват на нива с 20-30% под нетната стойност на активите в сравнение с отстъпките от 10-15% по време на пика на имотния сектор през 2006 и 2007 г., твърди Бала.

Акциите на тръстовете за инвестиции в хотели поевтиняват още повече, когато компаниите трябва да набират средства от пазарите за ремонти или за покупка на имоти, допълва той.

Тъй като тръстовете за инвестиции в имоти се смятат за стабилна индустрия с редовни изплащания на дивиденти, те не винаги са най-ефективното средство за трупане на стойност за акционерите, отбелязват експерти.

Според данъчните закони в САЩ тръстовете за инвестиции в имоти трябва да разпределят най-малко 90% от доходите си между акционерите. Така мотивацията за сделки е доста малка, отбелязват експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още