fallback

Нов 3D принтер може да „построи“ къща за 24 часа

Технологията може напълно да революционизира строителната индустрия

18:47 | 11.01.14 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Учен от Университета в Южна Каролина изгради колосален 3D принтер, който може да „построи“ къща за 24 часа, съобщава businessinsider.com.

Машината на проф. Берох Кошневиц е снабдена с накрайник, който бълва бетон и може да изгради къща по предварително подготвен и зададен й компютърен модел.

Технологията, наречена Contour Crafting, може напълно да революционизира строителната индустрия и да намали значително разходите за строителство. Работниците ще трябва само да положат машината на две релси покрай строежа, за да може тя да работи.

След като системата бъде положена върху релсите, тя бързо излива стените на къщата – първо с поставянето на пластове бетон се изграждат кухи стени, които в последствие се запълват с още бетон, пояснява Брад Лемли от Discover Magazine.

След като процесът завърши, работниците поемат довършителната работа, включително поставянето на вратите, прозорците и фасадата.

Роботът би улеснил и жертвите на унищожителни бедствия, изгубили домовете си.

Проф. Кошневиц пояснява, че роботът е все още на етап тестове. Според него нововъведението не би намалило нуждата от работна ръка в сектора, а по-скоро би открило нови работни места. В бъдеще подобни роботи биха могли да се използват и за изграждането на по-мащабни сгради.

Засега резултатите от тестовете показват, че иновативната технология произвежда значително по-яка структура в сравнение с традиционните строителни методи.

Едно от опасенията обаче е свързано с дизайна на къщите – заради технологията поне засега всички изглеждат еднакво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
fallback