IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин ограничава строителството на заводи заради смога

Забранява се и разширяването на съществуващите производствени мощности на силно замърсяващи околната среда предприятия

13:45 | 23.01.14 г.
<p>
	Властите в китайската столица ще похарчат около 760 млрд. юана (125 млрд. долара) за борба със смога. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Властите в китайската столица ще похарчат около 760 млрд. юана (125 млрд. долара) за борба със смога. Снимка: Ройтерс

Пекин въвежда строги мерки за борба срещу смога, включително ограничения за тежката индустрия и по-сериозни глоби за нарушителите, предаде онлайн изданието South China Morning Post.

Според новите разпоредби вече е забранено изграждането на нови силно замърсяващи околната среда заводи в района на китайската столица, както и разширяването на съществуващи такива.

Новите регулации за предотвратяване на замърсяването на въздуха ще влязат в сила от 1 март. Новината за въвеждането им съвпадна с поредното предупреждение от страна на метеорологичното бюро за опасност от смог в китайската столица.

Миналата седмица кметът на Пекин Уан Аншуън обяви, че властите ще похарчат около 760 млрд. юана (125 млрд. долара) за борба със смога. Ще бъдат въведени ограничения за потреблението на въглища и емисиите на големите замърсители на въздуха.

Новите проекти в тежката индустрия и разширяването на съществуващи предприятия, включително петролни рафинерии, циментови, коксови и стоманени заводи, ще бъдат забранени.

Всички топлоелектрически централи, захранвани с изкопаеми горива, ще трябва да преминат на чиста енергия.

Компаниите, които често нарушават правилата, ще бъдат наказвани с глоби до 500 000 юана (82 600 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още