IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градовете в Китай променят политиката към пазара на имоти

Местните власти започнаха да предприемат мерки за насърчаване на жилищния пазар, за да се спасят от фалит

14:11 | 07.05.14 г.
Градовете в Китай променят политиката към пазара на имоти

Все повече градове в Китай предприемат мерки за насърчаване на покупките на жилища, след като местните правителства засилиха усилията си да се възползват от най-важния двигател на икономическия растеж в Китай – сектора на имотите, пише Ройтерс.

След като в източния град Тунлин в провинция Анхуей и Нинбо в провинция Джъдзян облекчиха правилата за купувачите на жилища, още няколко по-малки града предприеха стъпки през последните седмици за насърчаване на купувачите на имоти.

В Тунлин например властите приеха данъчни облекчения за купувачите на първо жилище и намалиха размера на първоначалната вноска на 20 на сто от стойността на имота от 30 на сто.

Местните правителства в Китай се опитват да обърнат тенденциите на пазара на имоти в Китай, който започна чувствително да забавя ръста си. Същевременно именно имотите са най-големият източник на приходи за местните правителства, най-вече продажбата на земя за строителство.

Анализатори вярват, че „здравето“ на пазара на имоти в Китай ще зависи от това дали азиатската икономическа мощ ще отслабне значително.

Секторът на имотите съставлява около 17 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, като с него са силно свързани над 40 други индустрии. Този двигател на китайската икономика обаче започна да издъхва през миналата година заради забавянето на икономиката и опита на централното правителство да овладее ръста на цените на жилищата.

Заради отслабения растеж Пекин вероятно ще подкрепи местните правителства в усилията им да се задържат на повърхността. Очаква се, че и централното правителство ще вземе решение да вдигне някои от рестрикциите на пазара на имоти, които въведе заради опасността забавянето на сектора да повлече цялата икономика.

Мерките за „охлаждане“ на пазара на имоти поставиха под натиск приходите на местните правителства. Данните на китайския поземлен регистър показват, че през април темповете на ръст на земята за жилищно строителство в страната са се забавили за пръв път от близо две години през първото тримесечие и вероятно ще продължат да се понижават.

Според консултантската компания China Real Estate Information Corp. продажбите на земя в 20 от водещите китайски градове са намалели с 5 на сто през март на годишна база, което е най-големият спад от поне година насам, съобщава Bloomberg.

Местните правителства не успяват да намерят алтернатива на приходите от продажба на земя, което увеличава риска от фалити на общини и финансова криза, която би дестабилизирала експанзията на китайската икономика като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още