IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Китай продължават да намаляват

Кредитирането е ключовият фактор за възстановяването на пазара на имоти в страната

11:30 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на жилища в Китай продължават да намаляват

Продажбите на жилища в Китай са се понижили с 18 на сто през април заради по-затегнатите условия за отпускане на кредит и забавянето на втората най-голяма икономика в света, съобщава Bloomberg.

Стойността на продадените жилища се е понижила до 418 млрд. юана (67 млрд. долара) от 509 млрд. юана през март, сочат данни на китайското национално статистическо бюро. Продажбите от януари до април са се понижили с 9,9% до 1,53 трлн. юана спрямо първите четири месеца на миналата година.

По-широкият измерител на новото кредитиране в Китай се е понижил през миналия месец, след като властите разшириха кампанията си за овладяване на дълговия бум, отбелязва информационната агенция.

Данните за пазара на имоти, който се забавя все по-силно, са тест за това колко толеранс ще даде правителството на забавянето на икономиката, смятат анализатори. Фактът, че местните власти в няколко града започнаха да облекчават рестрикциите за достъп до пазара на имоти, няма кой знае какво значение за възстановяването на пазара, тъй като ключовият фактор е кредитирането.

Същевременно обаче и властите, и инвеститорите се опасяват от балон на пазара на имоти и определят този риск като основен за 2014 г.

Според китайската национална статистика инвестициите в имоти са се увеличили с 16 на сто до 2,23 трлн. юана през първите четири месеца на годината. Продажбите на имоти обаче са се свили със 7,8% до 1,83 трлн. юана. Продажбите на жилища за същия период отчитат спад от 8,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още