IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Бразилия - колко е интересен за чужденците?

Пазарът на имоти в Бразилия не изглежда да „прегрява“ в сравнение с пазарите на други бързоразвиващи се икономики

11:31 | 23.06.14 г.
Пазарът на имоти в Бразилия - колко е интересен за чужденците?

Всички погледи може и да са вперени в Световното първенство по футбол, което се провежда в Бразилия, но пазарът на имоти в страната също е интересен за чужденците, които се интересуват от инвестиции в недвижимости, пише онлайн изданието propertywire.com.

Според консултантската компания Savills пазарът на имоти в Бразилия не изглежда да „прегрява“ в сравнение с пазарите на други бързоразвиващи се икономики. Данните на компанията сочат, че доходността от бизнес имотите в страната в момента е около 8,5%, а от жилищата – 5,1%.

Според консултантската компания спортните събития в Бразилия – сегашното Световно по футбол и предстоящата Олимпиада след 2 години, ще повишат международната разпознаваемост на страната като инвестиционна дестинация.

Като своеобразен център на пазара на имоти в Бразилия се очертава Рио де Жанейро. През 2010 г. беше отчетен ръст на цените от 40 на сто на годишна база. Оттогава обаче темповете на ръст се забавят, като през миналата година повишението достига 15%, отчита консултантската компания.

Докато Сао Пауло се очертава като финансовото „сърце“ на Бразилия, в Рио се базират големите международни петролни и газови компании и други значими организации. Това тласка нагоре и цените на офисите.

Не липсват обаче знаци, че пазарът на имоти в страната започва да се забавя. Според данните на Global Property Guide цените на жилищата през първото тримесечие в Сао Пауло например са нараснали с 6,7%, което е най-бавният темп на растеж през последните 6 години. За тримесечието е отчетен минимален спад от 0,12%.

Все още около две трети от купувачите на имоти в Бразилия са бразилци. Увеличава се обаче броят на чужденците, които навлизат на пазара. Повечето чужди купувачи са от Северна и Южна Америка, както и от Франция, Италия, Германия, Испания, Великобритания и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още