IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Американците водят все по-уседнал живот

Нивото на мобилност на домакинствата е паднало с една трета от 80-те години насам

13:08 | 14.07.14 г. 2
Графика на деня: Американците водят все по-уседнал живот

Американците водят все по-уседнал начин на живот. Това показват данните за мобилност на домакинствата от средата на 80-те години на миналия век досега, показва днешната Графика на деня, представена от Business Insider. Според тях мобилността на домакинствата е паднала с една трета за последните 30 години.

В основата на промяната в нагласите на общество, което е известно с високата си мобилност и склонност да сменя бързо не само жилища, но и градове и щати, е повишаването на дела на американците, които разполагат със свой недвижим имот.

Като цяло собствениците на жилища са по-малко склонни да се местят от наемателите. За тях е и доста по-скъпо, тъй като преместването бива съпровождано от брокерски комисиони, транзакционни разходи, ипотечни такси, застраховки и така нататък, обяснява Мишел Мейър от Bank of America.

Тенденцията към по-ниска мобилност е неблагоприятна за жилищния пазар, което пък натежава на брутния вътрешен продукт.

Очакванията са в краткосрочен план мобилността на домакинствата да се увеличи, тъй като в резултат на финансовата криза делът на собствениците е намалял. Освен това в последно време се наблюдава ръст в цените на жилищата, коментира Мейър.

В дългосрочен план обаче застаряващото население и краят на ултраниските лихви по ипотеките със сигурност ще ограничат допълнително мобилността на домакинствата.

mobility
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
Longin
преди 9 години
300 кила е баба ти!(коментар на същото ниво)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
ами като са по 300 кила, много ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още