IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биоземеделието в ЕС продължава да се разраства

През последните 10 години площите за биоземеделие нарастват с по 500 хил. ха средногодишно, сочи европейската статистика

13:50 | 28.07.14 г.
Биоземеделието в ЕС продължава да се разраства

Секторът на биологичното земеделие в Европейския съюз (ЕС) продължава да се разраства, като през последните 10 години площите се увеличават с по около 500 хил. нови ха средногодишно, сочат данни на европейската статистика, цитирани от онлайн изданието euractiv.com.

Броят на органичните стопанства в блока е нараснал над 10 пъти за периода 2003-2010 г., сочи статистиката. Така към 2011 г. площите за биоземеделие достигат 9,6 млн. ха.

Биологичното земеделие се определя като производство на храни, което има минимално въздействие върху околната среда. В ЕС има стандарти за биологично земеделие, включително използването на химикали, пестициди, торове и лекарства за животните, както и хуманното отношение към тях.

В биоземеделието не се използват и генетично модифицирани организми, посочва изданието.

По-голямата част от биостопанствата и земята за биоземеделие се концентрира в старите държави-членки на ЕС – 83% от фермите и 78% от земята.

Секторът обаче се разраства и в новите държави-членки, които се присъединиха след 2004 г.

Най-голям дял от земите, предназначени за биоземеделие, заемат пасищата – 45%, следвани от зърнените култури (15%) и постоянните култури (13%). Животновъдството представлява само 1% от биоземеделието в ЕС.

Европейската комисия публикува предложения за допълнителни правила относно биологичното земеделие през март, насочени към укрепване и хармонизиране на законодателството в областта.

Производителите на биохрани могат да кандидатстват за специални европейски етикети.

Европейската сметна палата обаче призова за по-строго прилагане на правилата за биологично земеделие. В продукти, етикетирани като биологични, са били намерени пестициди, антибиотици и ГМО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още