fallback

Дания продължава с мерките за ограничаване на задлъжнялостта на домакинствата

Копенхаген постепенно затяга регулациите на рисковите ипотеки

12:26 | 12.09.14 г. 4

Дания ще ограничи отпускането на ипотеки, по които кредитополучателите за известен период от време плащат само лихвите, заради предупрежденията на рейтинговите агенции и Централната банка за икономическите рискове от високата задлъжнялост на домакинствата, съобщава Bloomberg.

“Изпращаме политическо съобщение, че е добра идея да започне процес по амортизация на кредитите“, коментира министърът на бизнеса и растежа Хенрик Сас-Ларсен.

Освен ограниченията за ипотеки, при които се изплащат само лихвите, ще се въведат и рестрикции за продажбите на ипотечни кредити от банките като част от по-широк пакет от мерки, който цели да се справи със слабостите на пазара.

Ипотеки, по които за определен период от време се изплащат само лихвите, ще могат да се отпускат за до 55 на сто от кредитополучателите, които финансират над 60 на сто от стойността на имота със заем. Според оценки на финансовия регулатор в момента над две трети от заемите за покупка на жилище са финансирали над 60 на сто от цената на закупения имот. Също около две трети от ипотеките не са амортизирани.

Пазарът на имоти в Дания продължава да се възстановява от тежката криза, в която изпадна през 2008 г. и заради която цените се сринаха с над 20 на сто. Икономиката още не може да се изправи на крака, а според прогнозите правителството няма да успее да постигне целта си за растеж от 1,4% през тази година.

Високата задлъжнялост на домакинствата е сред основните проблеми на датската икономика. Според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дълговете на домакинствата надвишават средно над три пъти годишния им разполагаем доход, което е рекорд в световен мащаб.

Регулаторът в Дания предприе серия от мерки, за да ограничи допълнителното задлъжняване на домакинствата в страната. Въведени са ограничения за рефинансирането на ипотеки, както и мерки, така че ръстът на ипотечното кредитиране да се ограничи до 15% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback