fallback

Близо една трета от руските домакинства имат по повече от един имот

В Европа средно 23% от домакинствата притежават различен от основното жилище имот, показва графиката на деня

15:45 | 06.11.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Повече руснаци, отколкото европейци, притежават повече от един недвижим имот. Основната причина за това са получените още в съветско време апартаменти и вили, пише икономическата информационна агенция РБК.

Отделно от основното жилище, 32,3% от руските домакинства притежават друг недвижим имот: апартамент, къща или земя, сочи проучване на център "Демоскоп", поръчано от руското Министерство на финансите, сред над 6 хил. домакинства и 12 600 души. Най-често другият имот е къща – градска, извънградска или вила – такъв е случаят в 15,1% от руските домакинства. На второ място с дял от 12,3% са апартаментите, а на трето (10,5%) - земята.

В Европа по данни на Европейската централна банка през миналата година делът на собствениците на два или повече имота е бил 23,1%. Най-голям дял е регистриран в Кипър (51,6%), Гърция (37,9%, по данни от 2009 г.), както и в Испания (36,2%, по данни от 2008 г.). Холандия, Австрия и Белгия са на другия полюс, като съответно само 6,1%, 13,4% и 16,4% от гражданите там са се оказали собственици на два или повече имота.

Основната част от своите имоти руснаците са получили в хода на приватизацията, коментира управляващият директор на IntermarkSavills Дмитрий Халин. Става въпрос както за апартаменти, така и за вили. „Трябва да се имат предвид и традициите. У нас е прието родителите да купят жилище на децата си още преди да са създали семейство. Освен това в Русия е широко разпространена и тенденцията хората сами да създават недвижими имоти – да купят земя и да построят къща”, допълва той.

В Европа отношението към имотите е различно в исторически план, там те се облагат с немалки данъци и фискалната дисциплина е съвсем друга, отбелязва Максим Раевски, член на съвета на директорите на „СтройИнвестТопаз”.

Дял на домакинствата, които притежават друг имот, различен от основното им жилище

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 08.09.22 г.
fallback