fallback

"Лошата банка" на Унгария ще може да се финансира през пазарите

Будапеща е променила първоначалната си стратегия да дейността на компанията за управление на проблемни активи след консултации с ЕЦБ и ЕК

09:00 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Компанията за управление на активи на Централната банка на Унгария, която се основава, за да изкупува проблемните активи на банките в страната, свързани със сектора на бизнес имотите, ще получи разрешение за достъп до финансиране от пазарите.

Това съобщи зам.-управителят на Централната банка Адам Балог, цитиран от Ройтерс.

Компанията MARK Group, която реално ще заработи през първата половина на тази година с първоначален капитал в размер на 300 млрд. форинта (1,1 млрд. долара), ще изкупува активи, свързани с пазара на бизнес имоти, на доброволни начала.

Балог обясни, че Централната банка е взела решение да направи някои промени в оригиналната стратегия за дейността на компанията, след като се е консултирала с Европейската централна банка и Европейската комисия. Така се е стигнало до решението оценката на активите да става на пазарен принцип, а не да е близка на реалната стойност на проекта преди проблемите му.

Още не е ясно дали в първоначалния капитал на компанията ще има частни пари, или частните инвестиции ще се влеят допълнително на по-късен етап.

Според Централната банка активите, които MARK може да купи, са с балансова стойност около 800 млрд. форинта. Надеждите са, че „прочистването“ на банките от проблемните им активи ще подпомогне кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
fallback