fallback

К. Георгиева: Необходими са по-агресивни политики за отнемане на незаконно имущество

Новата европейска директива за конфискация, която трябва да бъде приложена до октомври 2016 г., дава нови възможности на държавите от ЕС

21:36 | 24.03.15 г. 8

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова за по-агресивни национални политики за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщава БНР.

Темата беше обект на дискусии в Брюксел между политици и представители на неправителствени организации от различни страни, като от „Прозрачност без граници“ сравниха различните национални практики и представиха свой модел за конфискация, който да подобри ефективността на процеса.

Кристалина Георгиева беше сред участниците в проявата, чийто домакин беше евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Действащите в Европейския съюз над 3 600 организирани престъпни групи продължават да генерират огромни печалби и лишават обществото от милиарди евро приходи. Това не е само проблем на икономиката и правосъдието, а засяга жизнеспособността на съюза, който е основан на ценности, заяви комисар Кристалина Георгиева.

Затова, по думите й, са нужни агресивни политики за конфискация.

“Огън се гаси с огън. И щом определящото за съществуването на тези престъпни групи е трупането на печалби, най-ефективната контрамярка е да ги лишим от печалбите им”, посочи тя.

Кристалина Георгиева подчерта още, че новата европейска директива за конфискация, която трябва да бъде приложена до октомври 2016 г., дава нови възможности на отделните страни. Част от тях позволяват отнемане на имущество, което не е свързано с конкретно престъпление, но е ясно, че е придобито по престъпен начин. Други улесняват конфискацията на активи, превантивно прехвърлени на името на трети лица.

Засилени са и възможностите са сътрудничество и обмен на информация между държавите членки в Европейския съюз, което, по думите на Георгиева, вече дава резултати. Според нея отделните страни трябва да приложат и препоръките на комисията как отнетата собственост да се използва за приоритетни за обществото цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
fallback